Apkures sezona varētu sākties oktobra vidū. Kā efektīvāk taupīt siltumu?

Nākamnedēļ prognozē meteoroloģiskā rudens iestāšanos, līdz ar to oktobra vidū varētu sākties apkures sezona. Tarifu uzraugs šosezon lēš zemākas siltumenerģijas cenas. Tikmēr iedzīvotāji turpina mainīt savus paradumus siltuma taupīšanai un siltināt mājas.

Apkures sezonā varētu sākties oktobra vidū. Kā efektīvāk taupīt siltumu?
00:00 / 04:39
Lejuplādēt

Kas palīdz ietaupīt siltumu

"Rīgas siltuma" pārstāve Jana Roze nosauca vairākus veidus, kā labāk taupīt siltumu: "Viens no efektīvākajiem veidiem, kā ietaupīt siltumenerģiju, ir apkurināmās telpas temperatūras samazināšana par vienu grādu."

Lai to varētu izdarīt, iedzīvotājiem iesaka izmantot termoregulatoru – ierīci, kas mēra un regulē apkures temperatūru telpā. Samazinot temperatūru jau par vienu grādu, varot ietaupīt līdz pat 6% no siltumenerģijas patēriņa un attiecīgi arī no apkures rēķina.

"Svarīgi, protams, ir arī pārbaudīt, lai radiatori, termoregulatori nav aizsegti ar mēbelēm, bieziem aizkariem. Aizsedzot sildiekārtas, tiek palielināts siltumenerģijas patēriņš un samazināta telpu temperatūra. Vēl viens svarīgs siltumtaupīšanas veids ir pareiza vēdināšana. Divas līdz četras reizes dienā pilnībā jāatver vaļā logs uz piecām vai desmit minūtēm. Jāpārliecinās arī, kas notiek pašā ēkā, lai siltums neaizplūst prom, ieteicams noblīvēt bēniņus, lūkas, iestiklot bēniņu un pagrabu logus, nodrošināt kāpņutelpās durvis, kas automātiski aizveras," pastāstīja Roze.

Būtiska loma arī apsaimniekotājam

Gaidāmā apkures sezona, salīdzinot ar pagājušajā gada oktobri, kopumā sāksies ar zemākiem siltumenerģijas tarifiem – tā norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Lūkojoties uz mājas siltumenerģijas kopējo patēriņu, jāraugās uz apsaimniekotāja rīcību – kurā brīdī tiek uzsākta telpu apsilde un kāda ir temperatūra, norādīja SPRK izpilddirektors Jānis Miķelsons.

"Ja skatāmies uz katru iedzīvotāju atsevišķi, tad lielākas iespējas samazināt savus maksājumus ir tiem, kuri dzīvo renovētās mājās, jo parasti tas nozīmē, ka ir iespējams regulēt siltuma patēriņu atsevišķā dzīvoklī. Savukārt, ja māja nav renovēta, tad visdrīzāk katra atsevišķa dzīvokļa iedzīvotāju rīcība atstās diezgan mazu iespaidu uz kopējo maksājumu. Šeit būtiskākais iedzīvotājiem ir pārliecināties, vai viņu apsaimniekotājs ir rūpīgi sagatavojis sistēmu apkures sezonai, vai viss ir tehniski labā kārtībā. Un tad sadarbībā ar pārējiem dzīvokļiem vienoties par nepieciešamo apkures režīmu, cik siltām jābūt telpām, kurā brīdī sākt apkuri," norādīja Miķelsons.

Gatavība apkures sezonai Rīgā

Uzņēmums "Siltumserviss Rīga" apkalpo pašvaldības uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" pārziņā esošās daudzdzīvokļu mājas. Uzņēmumā apliecināja, ka šīs ēkas ir tehniski sagatavotas apkures sezonai.

Tāpat "Siltumserviss Rīga" ir ieviesis elektroniskās attālinātās uzraudzības sistēmu, kas atvieglos dažādu apkures sistēmu problēmu novēršanu.

"Mēs tagad varam redzēt, cik ir spiediens sistēmā, un tas ir ļoti būtiski, ka varam to attālināti redzēt, jo principā tas mūs brīdina jau tad, kad spiediens krītas. Tas nozīmē, ja nokrītas spiediens, augšējiem dzīvokļiem uzreiz kļūst auksti radiatori, un, ja krīt spiediens, tad kaut kur ir noplūde. Mēs varam ātri reaģēt, ātrāk atrast un ātrāk novērst [problēmu]," skaidroja "Siltumservisa Rīga" pārstāvis Ivo Meļķis.

Ņemot vērā siltos laikapstākļus, šobrīd aktīva pieslēgšanās apkurei nenotiek. Tiek prognozēts, ka šajā apkures sezonā tā varētu sākties oktobra vidū.

Iedzīvotāji gatavojas apkures sezonai

Gatavojoties aukstajam laikam un apkures sezonai, lielākā daļa Latvijas Radio uzrunāto iedzīvotāju Rīgas ielās pastāstīja, ka dažādā veidā mēģina ietaupīt siltumu, piemēram, siltina māju sienas, nomaina vecos logus un durvis, kā arī regulē temperatūru telpās.

"Nopirkām granulu apkures katlu. Mums visu laiku bija ogles. (..) Ir jau nosiltināta māja, visi logi ir nomainīti – tas jau viss ir izdarīts pāris gadus iepriekš."

"Mums ir jauni logi, durvis nomainījām." 

"Siltāk saģērbjamies, lai nav tik daudz jākurina, mums ir malkas apkure. Ko nu varam, to, protams, nosiltinām."

"Viss ierastais, bet tā, ka kaut kas speciāli, tā laikam gluži nebūs, nu ir regulējami radiatori."

"Mums ir pašiem sava apkure, mēs to varam ieslēgt, izslēgt, kad vēlamies. Vasarā siltinājām māju, nesildām telpas, ko mazāk izmantojam. Uz nakti samazinām temperatūru, ejot no rīta prom, samazinām temperatūru. Jā, tas palīdz. Tās lielās lietas veidojas no tām mazajām."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti