«Rīgas namu pārvaldnieks» līdz 2030. gadam plāno nosiltināt pusi apsaimniekoto namu

Sešu gadu laikā nosiltināt 2000 daudzdzīvokļu ēku. Tāds ir "Rīgas namu pārvaldnieka" (RNP) plāns, kas izmaksās vismaz miljardu eiro. Tas nozīmē, ka gadā jānosiltina vairāk nekā 300 māju. Līdz šim uzņēmuma temps bija par vismaz 40 reizēm lēnāks jeb vidēji 6–7 mājas. Par to uzņēmums otrdien, 29. augustā, informēja Rīgas domes atbildīgajā komitejā.

Pēc RNP mājaslapā pieejamās informācijas, uzņēmums pārvalda ap 4000 māju. Otrdien RNP Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdē atzīmēja, ka viņu darbību izjūt 400 000 iedzīvotāju. Tātad vairāk nekā puse Rīgas iedzīvotāju.

RNP mērķis ir līdz 2030. gadam, tātad nedaudz vairāk kā sešu gadu laikā, nosiltināt 2000 daudzdzīvokļu ēku, tātad vismaz pusi no visām mājām, kuras apsaimnieko.

Tāds mērķis noteikts Rīgas pilsētas ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānā. Izmaksas ir vairāk nekā miljards eiro.

Ēku siltināšanas ziņā RNP līdz šim finanšu institūcijai "Altum" ir iesniedzis 115 pieteikumus, taču gatavi vai vēl tiek īstenoti krietni mazāk jeb 46 projekti, stāstīja RNP jaunais valdes loceklis Mārtiņš Paurs, atzīstot, ka līdz šim gadā nosiltināt izdodas vien 6–7 mājas. Būtisks šķērslis – iedzīvotāji nevēlas, lai ēkas būtu nosiltinātas.

RNP jaunais valdes loceklis Mārtiņš Paurs
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

"Var just attiecībās un komunikācijā ar iedzīvotājiem, ka ir tā nogaidošā [attieksme]. Neviens nezina, kad tās beigas būs, un visi domā, ja viss juks un bruks, tad gan jau atnāks un iedos naudu un to mūsu māju nosiltinās. Nē, tā nebūs. Tas ir privātīpašums. Iedzīvotājiem pašiem tas būs jāfinansē garākā vai īsākā termiņā. Tāpēc es aicinātu deputātus varbūt izskatīt iespēju pateikt, ka, piemēram, 2035. gadā, ja ēka neatbildīs noteiktajai energoefektivitātes klasei, tā varbūt nebūs ekspluatējama vai nodoklis būs reiz 10 – jebkādi tādi motivējoši instrumenti, lai cilvēks zinātu. Tas mums ļoti palīdzētu – iet un teikt: "Rīkojies tagad, jo pretējā gadījumā tev draud tas"," sacīja Paurs.

Arī uzņēmuma vadītājs Māris Ozoliņš otrdien Mājokļu un vides komitejas sēdē teica, ka ir vajadzīgs dzinulis, lai iedzīvotāji nepārdomātu.

Kāds dzinulis iedzīvotājus varētu uzrunāt? To Latvijas Radio jautāja Dzirciema un Iļģuciema apkaimju biedrības valdes loceklim Didzim Juško, kurš ir arī savas daudzdzīvokļu mājas valdē.

Dzirciema un Iļģuciema apkaimju biedrības valdes loceklis Didzis Juško
00:00 / 00:42
Lejuplādēt

"Trūkst plašākas reklāmas, plašākas vienas pieturas aģentūras, kur cilvēkiem pateiktu: "Klau, mēs tagad dibinām šādu aģentūru, kas palīdzēs jebkurai mājas biedrībai vai iedzīvotāju kopībai veikt renovāciju. Mums no jums ir vajadzīgs tikai kopības lēmums ar atsevišķiem noteikumiem, ko jūs vēlaties izdarīt. Tālāk mēs jūsu vietā visu izdarām." Paši mēs zinām, kā notiek, kad iesāk kaut kādus darbus un tos vienkārši nepabeidz. Cilvēki ir ķīlnieku lomā, tāpēc viņiem ir vienkārši bail. Ja šo būvniecību, procesu, uzraudzību un visu pārējo nodrošinātu kāda aģentūra, tad šis noteikti būtu kaut kāds atvieglojums un diezgan liels stimuls," uzskata Juško.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti