«Bloomberg»: Krievija pērn apgājusi sankcijas un importējusi ASV un Eiropas mikroshēmas miljarda dolāru vērtībā

Krievija pagājušajā gadā importēja ASV un Eiropā ražotas mikroshēmas vairāk nekā 1 miljarda ASV dolāru vērtībā, neraugoties uz ierobežojumiem, kuru mērķis bija nepieļaut, ka Krievija iegūtu tehnoloģijas, ko var izmantot karam Ukrainā, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg".

Medija rīcībā nonākušie klasificētie Krievijas muitas dati liecina, ka 2023. gada pirmajos deviņos mēnešos vairāk nekā pusi no valstī ievestajām mikroshēmām ir ražojuši ASV un Eiropas uzņēmumi. To vidū ir ASV kompānijas "Intel Corp", "Advanced Micro Devices" un "Analog Devices Inc.", kā arī Eiropas uzņēmumi "Infineon Technologies AG", "STMicroelectronics NV" un "NXP Semiconductors NV".

Nekas gan neliecina, ka ASV vai Eiropas uzņēmumi būtu pārkāpuši sankciju režīmu, jo, visticamāk, rietumvalstīs ražotās augstās tehnoloģijas Krievijā ir nonākušas caur trešajām valstīm, piemēram, Ķīnu, Turciju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Tas tikai vēlreiz apliecina, ka ASV un Eiropai ir grūtības panākt pašu noteikto sankciju ievērošanu, tāpēc Krievija joprojām var tikt pie tehnoloģijām, kas tai atļauj turpināt ražot tankus un raķetes, ar kurām regulāri uzbrukt Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Eiropas Savienība pašlaik strādā pie jaunas sankciju paketes un vairākas dalībvalstis ir mudinājušas bloku darīt vairāk, lai vērstos pret trešo valstu uzņēmumiem, kuri turpina apgādāt Krieviju ar Rietumu augstajām tehnoloģijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti