Dienas ziņas

Lāči mielojas pie dzīvnieku barotavām mežos

Dienas ziņas

Zviedrijā aizdomas, ka Krievijas "ēnu flote" spiego

EP pagarina Ukrainas lauksaimniecības produktu importu

Eiropas Parlaments pagarina termiņu Ukrainas lauksaimniecības produktu importa atvieglojumiem

Strasbūrā līdz ceturtdienai notiek šī Eiropas Parlamenta (EP) sasaukuma pēdējā plenārsesija. Neatliekams jautājums bija par Ukrainas lauksaimniecības produktu importa atvieglojumu pagarināšanu vēl uz gadu. Ja deputātiem par to nebūtu izdevies vienoties, Ukraina zaudētu miljardiem eiro lielus ienākumus, kas kara plosītajai valstij ir ārkārtīgi svarīgi.

Ar 428 balsīm par, 131 pret un 44 atturoties, Eiroparlamenta deputāti nolēma turpināt īpašo režīmu Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, lai gan daļa politiķu to uzskatīja par izšķiršanos starp Eiropas zemnieku interesēm un atbalstu Ukrainai. 

Šis kompromiss nāca ļoti grūti, un galu galā Ukrainas lauksaimniecības produktu importam tomēr būs zināmi ierobežojumi.

Liels bija spiediens no Francijas un Polijas atvieglojumus Ukrainas lauksaimniecības produktiem mazināt – tas parādījās gan Eiropas Parlamentā, gan arī Eiropas Savienības Padomē, un par šo tēmu bija nevis viens, bet divi trialogi, kas notiek reti.

Abus no EP puses vadīja Latvijas eiroparlamentāriete Sandra Kalniete.

"Man bija jāvada šīs sarunas.  Mēs vienojāmies pēc kādiem septiņiem raundiem. Starplaikā Eiropā lauksaimnieku nemieri turpinājās, un tad nāca (Eiropas Savienības) Padomes sēde, kas neapstiprināja šī trialoga rezultātus. Tas notiek diezgan reti – tieši dalībvalstis, Francija un Polija, pieprasīja vēl papildus dažādus ierobežojošos pasākumus," stāstīja Kalniete.

Šis solis pretī tika sperts un ir panākts kompromiss – ir pastiprināti aizsardzības pasākumi, lai aizsargātu Eiropas Savienības (ES) lauksaimniekus pret lētāko Ukrainas lauksaimniecības produktu ienākšanu. 

Eiropas Komisija (EK) var rīkoties, ja vienas vai vairāku ES dalībvalstu tirgos rodas būtiski traucējumi Ukrainas kviešu dēļ. 

Komisija var iedarbināt avārijas bremzes attiecībā uz īpaši jutīgiem lauksaimniecības produktiem – tagad šo produktu skaits ir lielāks. Tie ir mājputni, olas, cukurs, auzas, putraimi, kukurūza un medus.

Ir palielināts references periods par pusgadu, tajā ietverot arī pirmskara laiku – 2021. gada otro pusgadu, kad Ukrainas pārtikas produktu imports bija mazāks. Ar visiem šiem kompromisiem otrdien vairāk nekā 130 deputāti balsoja pret – starp viņiem bija Polijas deputāti arī no Tautas partijas grupas, bija daudz konservatīvo un arī galēji labējo, un arī Ždanoka.

Šis lēmums vēl jāapstiprina Eiropas Savienības Padomē, bet ir cerības, ka Francija un Polija vairs nemēģinās to bremzēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti