Plāno ar PVN neaplikt maksu bērnu nometnēm; cels slieksni iekļaušanai PVN maksātāju reģistrā

No pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksāšanas plānots atbrīvot konkrētus pakalpojumus, kas cieši saistīti ar sportu, tostarp maksu par bērnu uzturēšanos nometnēs. To paredz valdības pirmdien, 9. oktobrī, ārkārtas sēdē akceptētie grozījumi likumā par PVN, informēja Finanšu ministrijā (FM). 

Likumprojekta regulējums paredz, ka ar PVN neapliks biedrību un nodibinājumu reģistrā reģistrētas biedrības vai nodibinājuma noteiktu dalības maksu par piedalīšanos sporta sacensībās un maksu par sporta nodarbību, ko sniedz šī biedrība vai nodibinājums personām, kas nodarbojas ar sportu. Tāpat ar PVN neapliks maksu par bērnu uzturēšanos bērnu nometnēs, kuru organizēšanas un darbības kārtība reglamentēta atbilstoši normatīvajiem aktiem izglītības jomā.

Pieaugot preču un pakalpojumu cenām, pieaug arī uzņēmumu apgrozījums, kas tuvina uzņēmumus PVN reģistrācijas sliekšņa sasniegšanai, no kura ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) PVN maksātāju reģistrā.

PVN reģistrācijas sliekšņa paaugstināšana līdz 50 000 eiro mazinās inflācijas radītās sekas tieši attiecībā uz mazajiem uzņēmumiem. Patlaban šis slieksnis ir 40 000 eiro.

Papildus lemts pārskatīt PVN regulējumu atbilstoši Uzņēmumu ienākumu nodokļa likumā veicamajiem grozījumiem attiecībā uz saimnieciskās darbības izdevumu ierobežojumiem reprezentatīvajiem auto. Tāpat paredzēts pārskatīt zaudētā parāda darījuma vērtības slieksni bez PVN un nosacījumus reģistrētiem PVN maksātājiem attiecībā uz priekšnodokļa korekciju zaudētiem parādiem.

Likumprojekts ir iekļauts likumprojekta "Par valsts budžetu 2024. gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam" pavadošo likumprojektu paketē. Tas pēc pieņemšanas Saeimā stāsies spēkā ar 2024. gada 1. janvāri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti