Panorāma

Sāk tiesāt par piesavināšanos no NBS noliktavām

Panorāma

Pašvaldībās steidz pabeigt šķeldas katlumājas

ES aizsargās no konkurentiem īpaši svarīgas tehnoloģijas

Eiropas Savienība aizsargās no konkurentiem īpaši svarīgas tehnoloģijas

Eiropas Komisija nākusi klajā ar kritisko tehnoloģiju sarakstu, kuras tā vēlas aizsargāt no konkurentiem. Šī ir pirmā reize, kad to dara Eiropas līmenī, pamatojoties uz ekonomiskās drošības apsvērumiem. Lai gan oficiāli tas netiek atzīts, tomēr šis solis galvenokārt vērsts pret Ķīnu.

Sarakstā ir pavisam 10 tehnoloģijas, no kurām četras Brisele ir izcēlusi kā īpaši riskantas, ja tās nonāk nepareizās rokās vai ja to jomā Eiropa kļūst pārāk atkarīga no kāda konkurenta.

Šīs četras jomas ir pusvadītāju tehnoloģijas, ieskaitot mikroshēmas; mākslīgā intelekta tehnoloģijas, ieskaitot objektu atpazīšanu; kvantu tehnoloģijas, ieskaitot kvantu sakarus, sensorus un radarus; un biotehnoloģijas.

Būtībā runa ir par Eiropas ekonomisko drošību, kam Eiropa pēc Covid-19 pandēmijas un Krievijas sāktā kara pievēršas īpaši.

"Tehnoloģijas šobrīd ir ģeopolitiskās konkurences centrā. Eiropas Savienība grib būt spēlētājs, nevis spēļu laukums, un tāpēc mums nepieciešama vienota Eiropas pozīcija, kas balstīta kopīgā risku izvērtējumā," uzsvēra Eiropas Komisijas viceprezidente Vera Jourova.

Runa ir gan par šādu ražotņu izveidošanas bloķēšanu, gan par jaunu piegāžu ķēžu veidošanu, lai mazinātu atkarību no viena piegādātāja. Tomēr daudz kas būs atkarīgs no tā, kā šie principi tiks pārvērsti praksē.

Tagad šis "kolektīvo risku novērtējums" tiks izanalizēts kopā ar Eiropas Savienības dalībvalstīm. Pagaidām to vidū nav vienprātības, jo daži uzskata, ka sarakstam jābūt divreiz garākam, citi – gluži pretēji, ka jebkādi ierobežojumi jāsamazina.

Nīderlande šogad paziņoja par mikroshēmu ražošanas iekārtu eksporta pārtraukšanu uz Ķīnu, bet tas notika tikai pēc ASV spiediena. Eiropa vēl līdz galam nav pieņēmusi domu par kritisku svarīgo tehnoloģiju protekcionismu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti