Februārī rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 2,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2023. gada februārī, salīdzinot ar 2022. gada februāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 2,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 2,9%, un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 30%. Elektroenerģijas un gāzes apgādē bija pieaugums par 4,4 %, palielinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem.

Produkcijas apjoms saruka divās pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 9,6% un 11,3%). Ražošanas apjoms samazinājās arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 28,4%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 4,3%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 16,5%, kā arī automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā – par 17,1%.

Būtisks produkcijas apjoma kāpums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē – par 89% un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 53,4%. Pieaugums tika novērots arī dzērienu ražošanā – par 9,5%, elektrisko iekārtu ražošanā – par 17,5%, kā arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – par 12%.

2023. gada februārī, salīdzinot ar 2023. gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 2,8%. Ražošanas apjoma pieaugums bija apstrādes rūpniecībā – par 0,5% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 30,2%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – kritums par 4%.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Apstrādes rūpniecības apgrozījums

2023. gada februārī, salīdzinot ar 2022. gada februāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 10,3%.

Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 24,9% un eksportā – par 4,3% (tai skaitā eirozonā – par 4,1%, ārpus eirozonas – par 4,4%).

2023. gada februārī, salīdzinot ar 2023. gada janvāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 0,4%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 2,1%, bet eksportā – kritums par 0,5% (tai skaitā eirozonā  –  par 2,1%, bet ārpus eirozonas – pieaugums par 0,9%).

Publicētie dati nākamajos mēnešos var tikt precizēti, ja tiks iegūta papildu informācija no uzņēmumiem.

2023. gada janvārī, salīdzinot ar 2022. gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 9,8%. Bet kopumā pērn Latvijas rūpniecības produkcijas apjoms salīdzinājumā ar 2021. gadu pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās palielinājās par 0,8%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti