Rīta Panorāma

Viļņa būs 2025. gada Eiropas "zaļā galvaspilsēta"

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

"Pelikāni un vīnogas" - četrdesmitgadnieku šarms un kaisle

Jaunajā Rīgas teātrī top komēdija «Pelikāni un vīnogas» Hermaņa režijā

Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskā vadītāja pirmais jauniestudējums jaunajā sezonā pie skatītājiem nonāks 11. oktobrī. JRT Mazajā zālē iecerēta pirmizrāde izrādei "Pelikāni un vīnogas", informēja teātra pārstāvji.

"Laikā, kad mūsdienu pasaule pārjautā esošo lietu kārtību kopīgajā telpā, aktīvu uzmanību vēršot uz sievieti un viņas dzīves skrupulozu izpēti, JRT aicina ielūkoties arī vīriešos un viņu dvēselēs. Kas notiek tur? Vīriešu sarežģītajā un trauslajā pasaulē," teikts izrādes pieteikumā.

Režisora Alvja Hermaņa izrāde "Pelikāni un vīnogas" veidota pēc amerikāņu rakstnieka Reksa Piketa (Rex Pickett) lugas "Sānceļi" ("Sideways"). Tā ir "road movie" žanrā uzrakstīta smeldzīga komēdija par 40 gadnieku krīzi. Divi vīrieši dodas ceļojumā pa Kalifornijas vīna darītavām, kur satiek divas sievietes. Vienlaicīgi šis ir ceļojums vīna pasaulē, kas kļūst par poētisku metaforu amerikāņu Čehova intonācijā uzrakstītajai melodrāmai.

Vēl pirms lugas tapa romāns, kura ekranizācija 2005. gadā izpelnījās piecas "Oskara" nominācijas un tika pie ASV Kinoakadēmijas balvas par labāko scenāriju. Vienlaikus saņemot arī sešas neatkarīgā kino – "Indie Spirit" – balvas, kā arī Ņujorkas un Losandželosas kritiķu godalgas. Teātrī norādīja: "Pēc filmas iznākšanas uz ekrāniem visā pasaulē par 20% kritās "Merlot" vīna šķirnes patēriņš un savukārt par 20% cēlās "Pinot Noir". Jo tāda bija romāna varoņu gaume. Pats autors savus varoņus salīdzina ar Semjuela Beketa "Gaidot Godo" tēliem Vladimiru un Estragonu, ļaujot ielūkoties viņu eksistenciālajās mokās un bailēs kļūdīties. Vīrieši tiek atklāti kā dzīvi cilvēki ar visiem trūkumiem un nepilnībām, kurus no pilnīgas pazušanas šajā pasaulē glābj drauga plecs."

Reksa Piketa luga iestudēta Amerikā, Londonā un 2023. gadā piedzīvo turneju cauri Spānijai. 2024. gada sākumā Ņujorkas Brodvejā gaidāma mūzikla "Sideways" pirmizrāde, ko libretists Rekss Pikets sacerējis kopā ar komponistu Antoniju Lī Adamsu (Anthony Leigh Adams).

"Pelikāni un vīnogas" pirmizrāde iecerēta JRT Mazajā zālē 11. oktobrī. Lugas tulkotājs, režisors un scenogrāfs – Alvis Hermanis. Lomās – Jānis Skutelis, Ivars Krasts, Jana Čivžele, Inga Tropa, Elita Kļaviņa, Ritvars Logins, Sabīne Tīkmane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti