Ko šonedēļ piedzīvot teātrī? Trīs skatuves darbus iesaka kritiķe Juta Ance Ķirķis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šīs nedēļas teātra notikumu izlasē kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis vērš skatītāju uzmanību uz trīs skatuves darbiem – nule pirmizrādi piedzīvojušo režisora Valtera Sīļa izrādi "Mammu!" un divām režisora Mārtiņa Eihes izrādēm – "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu" un "Kalendārs mani sauc".

Ko šonedēļ piedzīvot teātrī? Trīs skatuves darbus iesaka kritiķe Juta Ance Ķirķis
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Mammu!"
Izrāde "Mammu!"

"Mammu!"

Šonedēļ pirmizrādi piedzīvojusi Valtera Sīļa izrāde "Mammu!" "Dirty Deal Teatro".

Režisors un dramaturgs Valters Sīlis izrādē "Mammu!" vēlas saprast, ko spējam vai nespējam sev un citiem piedot dzīves laikā.

Izrādes centrā ir Ausma, ko atveido Inese Pudža, kas pamostas svešā gultā un neatpazīst telpu, kurā atrodas, kā arī nekādi nespēj pakustēties vai piecelties no gultas. Pa Ausmas māju staigā sveša sieviete.

Lai gan Ausma nevar pamest gultu, viņa dosies ceļojumā, kas aptver plašu laiku un telpu, un atklās skatītājiem dzīves stāstu, kuru neizbēgami ietekmējuši Latvijas vēsturiskie notikumi.

Tuvākās izrādes: 14. un 15. aprīlī.

Izrāde “Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu”
Izrāde “Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu”

"Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu"

Dailes teātrī šonedēļ var noskatīties Mārtiņa Eihes izrādi "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu".

Stīvena Adlija Girga lugā smejas par nāvi, vardarbību un pašnāvību. Tēli runā asprātīgas replikas, kurās daži varētu saklausīt homofobiju un seksismu. Būs dzirdami izteicieni, kas vērsti pret īriem (un tēli nekautrīgi smejas arī par citu tautību rudiem un vasarraibumainiem cilvēkiem). Ir dzirdami melni joki par ēšanas traucējumiem, tiek lietoti vārdi, kuri varētu aizskart romu izcelsmes cilvēkus. Necenzēti vārdi ir palikuši necenzēti. Tiek ironizēts par antisemītismu, un dažām personām patiešām ir antisemītiski uzskati (kaut liela daļa personu ir ebreji). Tomēr tam visam pa virsu nenormāli asprātīgā luga risina katram paškritiskam cilvēkam svarīgu jautājumu, vai sirdsapziņas mokas nav nāvējošākas par jebkuru citu sodu.

Tuvākā izrāde: 13. aprīlī.

Izrāde "Kalendārs mani sauc"
Izrāde "Kalendārs mani sauc"

"Kalendārs mani sauc"

Valmieras Drāmas teātrī redzama Mārtiņa Eihes izrāde "Kalendārs mani sauc", kas nosaukta par maiguma drāmu 3 daļās.

Andra Kalnozola spožā un dzīvi apliecinošā debijas romāna "Kalendārs mani sauc" galvenais varonis Oskars, iespējams, nekad neticētu, ka par viņu reiz taps teātra izrāde. Taču viņš ir tieši tāds varonis, kāds, pēc izrādes veidotāju domām, šodien visiem nepieciešams – ar baltu dvēseli, oriģinālu skatījumu uz lietu kārtību un gaišu sirdi. Oskara lomā jaunais Valmieras teātra aktieris Meinards Liepiņš. Dramatizējuma autore Rasa Bugavičute-Pēce, scenogrāfe Pamela Butāne.

Tuvākās izrādes: 13., 14. un 15. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti