Kultūra

Djomins jaunajos darbos atkal risina cilvēka un varas attiecības

Kultūra

Latvijas Leļļu teātrī top Šekspīra lugas "Romeo un Džuljeta" iestudējums

Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā notiks Toma Juhņeviča mūzikas cikla pirmatskaņojums

Toma Juhņeviča cikls «Garīgā cīņa – piedzimšana» - gaismas meklējumu ceļš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Iznīcība vai atdzimšana - pirms vairākiem gadiem par vienu no šiem ceļiem bija jāizšķiras mūziķim Tomam Juhņevičam. Izvēle bija smaga un sāpīga, bet viņš izvēlējās atdzimšanu.

Tagad šo savu ļoti personisko pieredzi viņš iedzīvinājis mūzikā, un rītvakar Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā izskanēs viņa sakomponētā cikla „Garīgā cīņa – piedzimšana” pirmatskaņojums. Līdzās autoram tajā piedalīsies dziedātāji Ilze Fomina un Juris Vizbulis, kā arī mūziķi no dažādu baznīcu draudzēm.

Tomam Juhņevičam patīk dažādu mākslu sadarbība, tāpēc koncerta noslēgumā gaidāms pārsteigums – tiks atklāta Miķeļa Fišera glezna, ko viņš radījis, klausoties Toma Juhņeviča jauno mūzikas ciklu.

„Ļoti interesanti gan tas izmērs, gan tas, ko Miķelis ir gleznā ielicis” – Toms Juhņevičs bijis pie Miķeļa Fišera apskatīt gleznu, kas tapusi klausoties Toma jauno mūziku. Komponists atzīst – tā ir pilnīgi citāda nekā viņš bija iztēlojies, bet tieši tāpēc vēl jo interesantāka, kas pierāda – katram ir savs garīgais ceļš:

„Pirms aptuveni pusgada es viņam piezvanīju, viņš Vecajā Ģertrūdē atnāca paklausīties mūziku, un tad viņš, balstoties gan uz mūziku, gan manu stāstu, sāka veidot konceptu un pašu gleznu. Jā, un atklāsim mēs to pašās koncerta beigās, tad kad mūzika būs izskanējusi, lai ir tāda neliela intriga. Formāts ir liels – četrmetrīgs rombs”.

Mūziku sasaistīt ar gleznu Toms Juhņevičs vēlējies gan tādēļ, ka viņam patīk mākslu sintēze, gan tādēļ ka Miķeļa Fišera glezna būs īsti vietā uz plates vāka, jo mūzikas ciklu ir plānots ierakstīt. Labi sasaucas arī tas, ka Miķeļa glezna ir ļoti, ļoti personiska, tieši tāpat kā Toma mūzika.

Cikls ir aptuveni pēdējo divu gadu skaņdarbu apkopojums un ataino autora garīgos meklējumus - sākot no dziļa tukšuma un bezdibeņa sajūtas cauri sāpēm un dusmām līdz gaismai un Augstāka spēka atzīšanai:

„Tas iepriekšējais dzīvesveids bija tā kā rokmūziķiem vai popmūziķiem, visas tās ballītes un viss tas tukšums. Tajā brīdī tas likās – jā, bet vienā brīdī tas noveda līdz pilnīgai iznīcībai. Ne jau velti 30 gadu vecums ir liktenīgs daudziem. Un tad pienāca brīdis – pa kuru ceļu iet… Vai līdz galam pa iesākto… bet tad ir iznīcība. Vai arī bija jāsāk dzīvot savādāk…Man likās, ka es pats visu varu izdarīt, man bija lepnība, ka viss tikai pienākas man un ka es esmu visgudrākais un foršākais un tamlīdzīgi, un tad pienāca brīdis, kad man parādīja to manu vietu, es tā „nogāzos” kārtīgi, un tad man arī uzreiz palīdzēja piecelties. Un tad – visa tā gaisma, miers, harmonija, kas nāk no Viņa… tas jau ir cits līmenis”.

Ciklu kopumā Toms Juhņevičs raksturo kā ļoti kontrastainu, kas arī atspoguļo viņa dažādu gradāciju emocionālos stāvokļus, situācijas un atmiņas:

„Viens skaņdarbs, kas būs pats tāds trakākais ērģelēm, tā ir tāda ārprātīgi traka sava „ego” nomērdēšana kaut kur dziļi, dziļi, jo vienu brīdi viņš tā kā mēģināja diktēt savus noteikumus, un tur līdzi nāca arī lepnība un tā tālāk, tas bija tāds smags laiks. Bet beigās ir tā gaismas uzvara. Esmu tur iekļāvis vairākus dziedājumus, arī „Ave Maria”un arī no dievkalpojumiem vairākas daļas. Par laimi gan manā gadījumā, gan līdz ar to arī manas mūzikas gadījumā viss beidzas ar piedzimšanu”.

Toms ir ļoti pateicīgs vairākiem cilvēkiem, kas viņam palīdzēja piedzimt no jauna un kurus viņš dēvē par saviem garīgajiem skolotājiem.

Viņa jaunā mūzikas cikla „Garīgā cīņa – piedzimšana” pirmatskaņojums notiks trešdienas vakarā Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā. Toms pats spēlēs klavieres un ērģeles, piedalīsies dziedātāji Ilze Fomina un Juris Vizbulis, kā arī citi mūziķi no dažādu baznīcu draudzēm. Koncertā ieeja ir par ziedojumiem, un tā noslēgumā gaida intriga – Miķeļa Fišera gleznas atklāšana.

Tomam Juhņevičam Talsi ir bijis kā šūpulis, kur veidojušies viņa mūzikas dzīves pirmssākumi. Šopavasar viņš Talsos atgriezās ar jaunu koncertprogrammu, lai savāktu līdzekļus jaunam Talsu novada muzeja koncertflīģelim, vēsta Talsu televīzija.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti