Kultūras ziņas

Skolas saņem grāmatu par latviešu strēlniekiem

Kultūras ziņas

Kinoteātrim "Splendid Palace" -- 90

Kamermūzikas zvaigznes koncertē Rīgā un Jēkabpilī

Pirmo kopīgo koncertu Rīgā sniegs Elīna Bukša un Pāvels Koļesņikovs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lielajā Ģildē otrdien, 29.oktobrī, pirmo kopīgo koncertu Rīgā sniegs vijolniece Elīna Bukša un pianists Pāvels Koļesņikovs, bet jau rīt, 26.oktobrī, abi uzstāsies  Krustpils kultūras namā.

Abu mūziķu sadarbība aizsākusies nesen. Elīna Bukša iepazinās ar Pāvelu Koļesņikovu pirms gada, kad pianists bija tikko atgriezies no Kanādas, kur triumfēja  prestižajā Honens konkursā. Abi mūziķi studē Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā Beļģijā un viņus saveda kopā steidzama programmas veidošana kādam lielam festivālam.

„Mēs desmit dienas strādājām kā traki un radās tāda ļoti īpatnēja saikne. Ļoti viegli kopā spēlēt un ļoti interesanti," iepazīšanos atceras Bukša.  Pēc tam abi kopā muzicējuši aizvien vairāk un vairāk.

Strādājot kopā ar Pāvelu, es varu būt absolūta es un dalīties ar viņu savās vistrakākajās fantāzijās un pārdomās par mūziku," sadarbību raksturo vijolniece, stāstot, ka, neraugoties uz to, ka abi ir ļoti atšķirīgi cilvēki, zelta vidusceļu viņiem tomēr izdodas kaut kādā veidā rast.

Šo zelta vidusceļu klausītāji noteikti saklausīšot koncertā Rīgā, domā Bukša.

"Mums tiešām ilgu laiku prasīja, kamēr sapratām, ko mēs vēlamies, jo bija ļoti dažādi uzskati par katru no skaņdarbiem," par koncerta programmu stāsta Bukša.

Šostakoviča sonāte mūziķiem esot bijis ciets rieksts. Jau pirmajā mēģinājumā abi esot daudz klusējuši un bijuši neapmierināti, taču tieši caur Šostakoviču un grūtībām abi viens otru labāk iepazinuši, uzskata vijolniece.

Pirmo reizi programma, kursa skanēs koncertā Jēkabpilī un Rīgā, nospēlēta aprīlī Anglijā. Koncerta programmā ir Dmitrija Šostakoviča, Volfganga Amadeja Mocarta un Sezāra Franka skaņdarbi.

Latvijas Lielās Mūzikas balvas 2012 ieguvēja Elīna Bukša ir dzimusi Aizkrauklē un jau kopš piecu gadu vecuma apguvusi vijoles spēli pie leģendārā pedagoga Ojāra Kalniņa. Jau sešu gadu vecumā Elīna kļuva par konkursa Talants Latvijai laureāti, un tālāk sekoja panākumi 16 starptautiskos un vietēja mēroga konkursos. 12 gadu vecumā Elīna debitēja kopā ar Liepājas simfonisko orķestri.

Šobrīd Elīna Bukša studē prestižajā Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā Beļģijā pie profesora Ogistēna Dimē, kā arī paralēli mācās pasaulē slavētās profesores Annas Čumačenko meistarklasēs Vācijā, Francijā un Šveicē.

Jaunā vijolniece spēlē itāļu meistara Domeniko Montanjana 1723.gadā darinātu vijoli, kuru viņai uz laiku ir uzticējis kāds privātsponsors.

2013./2014.gada koncertsezonā Elīnai ir paredzētas nozīmīgas debijas un uzstāšanās kopā ar Ljēžas Karalisko filharmonijas orķestri, Valonijas Karalisko kamerorķestri franču pianista Franka Braleja vadībā, kamerorķestri „Musica Viva" Maskavā un citiem orķestriem.

Pianists Pāvels Koļesņikovs ir dzimis 1989.gadā Novosibirskā, zinātnieku ģimenē. Viņš ir vairāku starptautisku un reģionālu mūzikas konkursu uzvarētājs, kā arī Krievijas valsts ordeņa „Krievijas jaunais talants" kavalieris.

Absolvējis Pareizticīgo ģimnāziju un Novosibirskas konservatorijas mūzikas skolu. Šobrīd Koļesņikovs mācās Maskavas konservatorijā (profesora Segeja Dorenska klasē), ka arī Londonas Karaliskajā mūzikas koledžā un Briseles Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā.

Mūziķis ir divas reizes piedalījies Čaikovska konkursā Maskavā, bet 2012. gadā triumfēja vienā no prestižākajiem mūzikas konkursiem – Honens konkursā Kanādas pilsētā Kalgari.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti