NBS orķestra pirmatskaņojumā - Riharda Zaļupes «Meža atmosfēras»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 3 mēnešiem.

Pirms teju 100 gadiem - 1919.gada 6.februārī - jaunformējamo bruņoto spēku komandieris kapteinis Ludvigs Bolšteins izdeva pavēli Nr.11, kurā uzdeva brīvprātīgo 11.rotai formēt muzikantu komandu. Saskaņā ar rīkojumu, pirmais Latvijas armijas kara orķestris tika dibināts tieši Liepājā. Atzīmējot vēsturiskā notikuma 97.gadskārtu, 4.februārī pulksten 19 Nacionālo bruņoto spēku (NBS) orķestris un bigbends ar vērienīgu koncertu priecēs klausītājus dzimtajā pusē Liepājā, koncertzālē „Lielais dzintars”.

Koncerta pirmajā daļā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Riharda Zaļupes speciāli NBS orķestrim komponētais koncerts marimbai un pūšamo instrumentu orķestrim - “Meža atmosfēras”. Marimbas solo Liepājā atskaņos pats autors, viens no izcilākajiem Latvijas sitamo instrumentu pavēlniekiem - Rihards Zaļupe.

“Kopējā noskaņa veidota, parādot dažādus marimbas tembrus, kas katrā no daļām pavīd kā mazi dabas skicējumi, dabas atmosfēras. Priecājos, ka šis skaņdarbs izskanēs jaunajā koncertzālē “Lielais dzintars”, un vēl jo vairāk priecājos, ka pats varēšu būt uz skatuves. Es ceru, ka meža, dabas un vēja noskaņa sasniegs ikvienu koncerta apmeklētāju," saka Zaļupe.

Pirmo koncerta daļu papildinās cita latviešu mūsdienu komponista Sergeja Austra Universa svīta „Kurzeme”. Skaņdarba vēstījums - “Kurzeme kā ķīlis. Ķīlis Eiropas jūrā. Dīvaina ir Latvija. Tajā daži nes smagumu, citi - vieglumu, daži tiecas uz priekšu, daži kārto, citi jauc. Un Kurzemes vieta ir būt Latvijas kuģa priekšā, kas puto un šķeļ Baltijas jūru. Kurzeme savā dīvainībā, bezkaunībā un naivitātē tāda ir bijusi vienmēr.”

Koncerta otrajā daļā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku bigbends, kas klausītāju vērtējumam nodos jaunu koncertprogrammu “Tautasdziesma”. Aranžijas koncertprogrammas labi pazīstamām dziesmām - “Auga, auga rūžeņa”, “Seši mazi bundzinieki”, “Saulīt vēlu vakarā(i)”, “Caur sidraba birzi gāju” - speciāli NBS bigbendam veidojis viens no vadošajiem lietuviešu džeza mūzikas aranžētājiem Rimantas Giedraitis.

Koncertu organizē Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar SIA “Lielais dzintars”,  koncerts tapis kā īpaša iespēja liepājniekiem un pilsētas viesiem apmeklēt jauno koncertzāli par simbolisku ieejas maksu - 3 un 5 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti