Mūžībā devies diriģents Arvīds Purvs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mūžībā devies diriģents, komponists, vijolnieks, mūzikas kritiķis, publicists, XX Vispārējo latviešu Dziesmu un X Deju svētku virsdiriģents Arvīds Purvs (1926–2023), vietnē "Facebook" vēsta Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC).

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Arvīds Purvs dzimis 1926. gada 22. martā Meņģeles pagastā. Bērnībā apguvis vijolspēli un dziedājis Jāņa Milzarāja vadītajā Latvijas jaunatnes Sarkanā Krusta bērnu korī.

Vācijā trimdas laikā spēlējis Vernera Taubes orķestrī un Bruno Skultes vadītajā "Latviešu orķestrī". Anglijas laika posmā (1948–1956) bijis "Zuikas kora" diriģenta palīgs, simfoniskā orķestra vijolnieks un vadījis Lesteres jaukto kori.

"Apbrīnojami, ka mūziķis nekad nav studējis diriģēšanu un kompozīciju, bet pieredzi uzkrājis vien praktiskā darbā, taču abās jomās guvis ievērojamus panākumus," atzīmē LNKC. 1956. gadā pārcēlies uz Kanādu un Toronto vadījis Sv. Andreja evaņģēliski luteriskās draudzes kori, latviešu baptistu draudzes kori un Toronto sieviešu kori "Zīle", ar ko sniedzis ap 100 koncertu Kanādā, viesojies arī dziesmu dienās Gotlandē, Minsterē un Latvijā (1992).

Arvīds Purvs vadījis ne tikai savus korus, viņš bijis virsdiriģents daudzos Rietumkrasta dziesmu svētkos, Eiropas latviešu dziesmu svētkos Ķelnē, Londonā un Līdsā, neskaitāmās dziesmu dienās un novadu dziesmu svētkos kā tālumā, tā Latvijā.

Arvīda Purva enerģija un nesavtīgais darbs vainagojies ar daudziem apbalvojumiem – viņš ir Daugavas Vanagu Zelta nozīmes īpašnieks, Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda balvas ieguvējs, Triju Zvaigžņu ordeņa Sudraba Goda zīmes un Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda Goda diploma īpašnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti