Labrīt

Mediķu arodbiedrība aicina vērtēt veselības ministres atbilstību amatam

Labrīt

Kažoka: "marinēt" finālistus ir sliktākais, ko ministrs amatu konkursos var darīt

Uldis Rudaks aicina uz festivālu "Kartupeļpalma" Salaspilī

Kad citi aizveras. Trešo gadu notiks Ulda Rudaka rīkotais festivāls «Kartupeļpalma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem un 8 mēnešiem.

“Atveras, kad citi aizveras” – ar šādi devīzi piektdien, 25. septembrī, Salaspilī notiks trešais festivāls “Kartupeļpalma”, ko veido pazīstamais mūzikas žurnālists un vēsturnieks Uldis Rudaks. Devīze raksturo gan festivāla nosaukumam izraudzīto augu, gan festivāla saturu, jo tajā spēlē mūziķi, kurus lielākoties var sadzirdēt tikai tad, kad pieklust visskaļāk reklamētie mākslinieki. Ulda Rudaka izvēles kritērijs ir tikai un vienīgi oriģinalitāte un nevis mūziķu popularitāte vai komerciālie panākumi.

Saistībā ar spēkā esošajiem ierobežojumiem, festivāla norisē ieviestas vairākas korekcijas, bet pats galvenais, ka tas vispār notiks un piektdienas vakarā piedāvās četru Latvijas grupu uzstāšanos, kas visas pilnībā atbilst Ulda Rudaka oriģinalitātes kritērijiem.

Pirmais festivāls “Kartupeļpalma” notika pirms diviem gadiem Salaspils Botāniskajā dārzā un tika veidots kā puķu draugu saieta noslēgums, kas ilga līdz pat sešiem no rīta.

2019. gadā festivāls bija jau kā pilnīgi atsevišķs notikums, tā programma bija daudz plašāka, bet nemainīgi liela tās daļa izskanēja tieši naktī, un ar to arī saistīts festivāla nosaukums, skaidro tā veidotājs Uldis Rudaks.

“Pirmais festivāls Salaspilī Botāniskajā dārzā sākās deviņos vakarā, beidzās sešos no rīta, un man ienāca prātā – kad tās puķes aizveras ciet, tad festivāls atveras, un viens no festivālā iesaistītajiem no Salaspils domes ierosināja, ka varbūt vajag saukt par “Kartupeļpalmu”, jo tieši tas ir augs, kura zieds atveras naktī un izplata nelabu smaku.

Arī grupas, ko es aicinu uz festivālu, ir tādas, ko var sadzirdēt tad, kad tās plaši reklamētās, vispazīstamākās un visskaļākās grupas tā kā pieklust.

Jo citādi tos, kas spēlē mazākās koncertvietās, nevar dzirdēt – komercradio stacijas tās ignorē,” stāsta Rudaks.

Izvēloties grupas festivālam, Ulda Rudaka kritēriji savukārt ir kvalitāte un oriģinalitāte, grupas spēja skanēt atšķirīgi un savdabīgi.

Līdzās Latvijas grupām šogad bija paredzēti arī viesi no Lietuvas un Igaunijas, bet nepilnu mēnesi pirms festivāla – sakarā ar saslimstības pieaugumu mūsu kaimiņvalstīs – viņu uzstāšanās bija jāatceļ. Un tā festivālu šoreiz veidos četri koncerti tikai ar Latvijas mūziķiem.

Līdzās grupām “Dzeltenie pastnieki” un “Pienvedēja piedzīvojumi”, kas komentārus neprasa, Uldis Rudaks uzaicinājis grupas “Nikto” un “Les Attitudes Spectrales”.

Grupu “Nikto” Uldis Rudaks uzskata par pēdējo gadu spilgtāko parādību Latvijas rokmūzikā. Tās līderis ir vokālists un ģitārists Aleksandrs Aleksandrovs, kurš dziesmas sacer, iedvesmojoties no pagājušā gadsimta sākuma krievu dzejas un mūsdienu progresīvā roka, bet tā ir tikai iedvesma, no kā top viņa oriģināldzeja un mūzika.

Uldis Rudaks stāsta: “Mūzika ir tāds eksperimentālais roks. Ļoti interesanta, daudzkrāsaina mūzika.

Viņš brīžiem dzied čukstus, brīžiem kliedz, viņa intonācijas ir tik izteiksmīgas, ka uz viņa koncertiem nāk latviešu jaunieši, kas nesaprot nevienu vārdu krievu valodā, bet viņi to klausās kā skaņu ainavu.”

Otra grupa, kas Uldim Rudakam šķiet īpašas uzmanības vērta, ir “Les Attitude Spectrales”. Sākotnēji tā bija bungu un ģitāras duets, ko izveidoja francūzis Džuliens Starks un latviete Rūta Rozenfelde, bet šobrīd jau grupa izaugusi par kvartetu, klāt nākot bundziniekam un otram ģitāristam.

Līdzās sēdvietām “Kartupeļpalmas” norisē būs vēl citas atšķirības no iepriekšējiem gadiem. Festivāls šoreiz nenotiks naktī, bet gan no pusseptiņiem vakarā līdz vienpadsmitiem, un tā norises vieta būs Salaspilī esošais Mūzikas un mākslas dārzs, kas atrodas pie kultūras nama “Rīgava”.

Katram apmeklētājam pie ieejas tiks izsniegta sejas maska ar festivāla logo.

Ko nozīmē tas, ka festivāls šogad saucas nevis vienkārši “Kartupeļpalma”, bet “Kartupeļpalma 57”? Uldis Rudaks skaidro: “Tie ir skaitļi, ko mēs vienkārši izdomājām. Šogad ir 57, pagājušajā gadā bija 58, nākamgad būs 56, un tā līdz 0. Tātad ilgi vēl jādzīvo, jārīko festivāli.”

Ja situācija uzlabosies, nākamgad Uldim Rudakam ir cerības par divu dienu festivālu, kas arī varētu notikt Salaspilī, tikai daudz lielākā norises vietā.

Bet šī gada “Kartupeļpalma 57” notiks piektdien, 25. septembrī, Salaspilī, ''Rīgavas'' Mūzikas un mākslas dārzā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti