Kultūras ziņas

Dzintaros pulcējas pasaules labākie jaunie operdziedātāji

Kultūras ziņas

"Uzdzist" – sajūtu izrāde vienam skatītājam

Umurgā pulcēsies labākie diksilendi

Jūnija vidū Umurgā pulcēsies labākie diksilendi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

15.jūnijā Latvijā sāks skanēt Starptautiskais diksilendu mūzikas festivāls. Ideja rīkot Latvijā šādu festivālu radās tā mākslinieciskajam vadītājam, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pasniedzējam, tubas un eifonija klases asociētajam profesoram Jānim Retenajam.

Rezultātā jau septīto gadu Limbažu novada Umurgā pulcējas ne tikai vietējie diksilendi, bet arī ārvalstu mūziķi.

Diksilends ir viens no klasiskā džeza mūzikas žanriem, kas radies Amerikas baltādaino mūziķu vidū 19. gadsimta beigās. Diksilenda repertuāru veido populāru dziesmu vai melodiju improvizācijas, ko atskaņo neliels ansamblis. Šogad Starptautiskā diksilendu mūzikas festivāla programmā ar koncertiem uzstāsies mūziķi no Polijas, Lietuvas un, protams, Latvijas.

Vienas no galvenajām pērlēm  ir  festivāla namatēvu un organizētāju “Sanny Groove Dixie”, pastāstīja Jānis Retenais, festivāla mākslinieciskais vadītājs. “Mums būs arī viena no Latvijas profesionālākajām diksilendu komandām ar nosaukumu “Sapņu komanda” – Indriķis Veitners un viņa kolēģi,” viņš atklāja.

Mūziķi, kas ikdienā lielākoties spēlē cita stila mūziku, atzīst, ka diksilends ir iespēja sarīkot sev svētkus un pozitīvas pārmaiņas. Mūziķis Artūrs Bērziņš norādīja, ka šī mūzika nekad neskanēs divreiz pilnīgi vienādi, bet viņa kolēģis Edgars Švembergs uzsvēra, ka festivālā skanēs dzīvespriecīga mūzika, bez dramatisma.

Mūziķis Edmunds Brīvkalns savukārt sacīja: “Mēs gribētu savu uzstāšanos šajā festivālā veltīt un pateikties vienam no diksilenda šefiem, kas ir licis pamatus Latvijā – Zigurdam Rezevskim."  Rezevskis šī gada jūnijā svinēs 80 gadu jubileju.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti