Kultūras ziņas

"Cilvēktīkls" – lugas par mūsdienu cilvēkiem

Kultūras ziņas

Vilku ģimenes gaudas Liepājas teātrī

Adventi Lūznavā ievada improvizatori

Gremdējoties mūzikā, satikt sevi. Lūznavas muižā sākas Ziemassvētku gaidīšanas koncerti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar dzeju, mūziku un nedaudz arī improvizāciju vakar Lūznavas muižā sācies Adventes laika koncertu cikls. Programma "ne/satiktie" izskanēja pirmo reizi, kopā uzstājoties dzejniecei Aleksandrai Linei, pianistam Edgaram Cīrulim un vibrafonistam Ērikam Miezim.

Runātās dzejas un improvizētās mūzikas projekta "Klausies" dalībnieki izstrādājuši jaunu divpadsmit priekšnesumu programmu. Stāsti par Džonu, par Irēnu, par Emīlu. Ne katrā stāstā gan identificējams konkrēts cilvēks. Performancei par iedvesmu kalpo kāda nejauši izteikta frāze, kurā dzejniece saskatījusi dziļāku nozīmi. Taču iecerētajam pavisam citu, unikālu noskaņu var radīt mākslinieku improvizācijas prasmes.

"Teksti top pirms tam, tie ir pamats. Arī mūzikai un projekta kopskaņai. Uz vietas man vairāk sanāk improvizēt ar noskaņu, ritmu un citām lietām," skaidro dzejniece Aleksandra Line.

Projekta "Klausies" sastāvs ir mainīgs un šoreiz "ne/satiktajos" apvienojies trio. Dzeju papildina klavieru un vibrofona skanējumi. 

Pirmā adventes svētdiena aizritējusi akustiskās noskaņās ar improvizācijas elementiem, taču nākamie Ziemassvētku gaidīšanas koncerti Lūznavas muižā atšķirsies. Tie aicina, gremdējoties mūzikā, satikt pašiem sevi, atklāj Lūznavas muižas pārvaldniece Iveta Balčūne: "Satikt to dziļāko es, kuram mēs varbūt paskrienam garām ikdienā, varbūt nepamanām. Līdz ar to arī mūzikas atlase adventes koncertprogrammai ir tieši saistīta ar to. Tā ir gan senā mūzika, tā ir senā latviešu garīgā mūzika."

Ziemassvētku noskaņu Lūznavas muižā paredzēts nostiprināt vēl trīs koncertos. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti