Flautiste Dita Krenberga: Šobrīd burtiski dzīvoju mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Burvju flauta" - šāds nosaukums dots 9. maija koncertizrādei Spīķeros. Tās galvenā zvaigzne būs flautiste Dita Krenberga.

Pēdējos mēnešos Dita Krenberga ir īpaši aizņemta, īsā laikā māksliniece piedalījusies vairākās koncertprogrammās - atskaņojusi gan Mocarta Re mažora flautas koncertu, gan Andrē Žolivē sarežģīto opusu.

Šobrīd burtiski dzīvoju mūzikā - pilnīgi un noteikti! Ja tā nebūtu, būtu neiespējami apgūt apjomīgo materiālu. Turklāt paralēli visam ir arī spēle Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, kurā šobrīd esmu paņēmusi nelielu bezalgas atvaļinājumu. Uzskatu, ka labāk izdarīt vienu lietu labi, nekā divas - puslabi,” intervijā “Klasikai” uzsver Dita Krenberga.

Koncerts "Burvju flauta" iekļaujas cikla “Koncertizrādes Spīķeros”, kura idejas autors un moderators ir Juris Žvikovs, Ditas Krenbergas vārdiem runājot - ne tikai izcils pianists, bet arī brīnumaini talantīgs aktieris un režisors. “Sadarbībā ar videomākslinieku Robertu Rubīnu viņi radījuši ļoti jauku un saistošu notikumu, kuru ļoti gaidu arī es.”

Koncertizrādes “Burvju flauta” pamatideja - visā krāšņumā un dažādībā parādīt flautu un flautas mūziku, tālab Dita Krenberga uzsver - šo projektu simtprocentīgi var saukt par viņas solokoncertu. Skaņdarbu atlasi viņa veikusi kopā ar Juri Žvikovu: “Bija lietas, ko vēlējās Juris, un bija skaņdarbi, kurus vēlējos es.”

Dita Krenberga slavē savus kolēģus, ar kuriem uzstāsies koncertā - dziedātāju Ievu Ezerieti, čellistu Ēriku Kiršfeldu, pianisti Agnesi Egliņu, sitāras meistari Olgu Savinu, diriģentu Māri Sirmo, kā arī sitaminstrumentālistus Elīnu Endzeli, Uģi Krūskopu un arī Miku Bāliņu, kuru Latvija iepazīst kā Latvijas Televīzijas šova “Radīti mūzikai” dalībnieku.

Koncertu atklās Ditas Krenbergas un Agneses Egliņas duets - viņas atskaņos Ārona Koplenda "Duo" flautai un klavierēm, bet programmas gaitā pakāpeniski pievienosies arī kolēģi.

Goda vietā šajā vakarā tiks celta amerikāņu un franču mūzika - būs gan Kamija Sensānsa “Neredzamā flauta”, gan Morisa Ravēla “Apburtā flauta”, kurā pievienosies dziedātāja Ieva Ezeriete. “Esmu sajūsmināta par Ievas spēju plašo amplitūdu,” prieku par sadarbību ar dzidrā soprāna balss īpašnieci neslēpj Dita Krenberga.

Tomēr franču un amerikāņu mūzikas karuselī gaidāms arī viens izņēmums – tas būs Santas Ratnieces pērn rakstītais skaņdarbs “Es mīlu mazo, smalko lietu” soprānam, flautai, čellam un klavierēm, kas tapis pēc Pētera Vaska fonda pasūtījuma.

Koncerta otro daļu atklās Kloda Debisī opuss “Sīringa” Ditas Krenbergas solo sniegumā, bet koncerta kulmināciju un vienlaikus noslēgumu veidos Džordža Kramba "Lux aeterna": “Te savu flautiņu likšu malā un spēlēšu basa flautu un blokflautu,” stāsta Dita Krenberga.

Vaicāta, kas viņai palīdzējis apgūt klasiskās flautas radinieču spēles prasmi, Dita Krenberga ar lepnumu stāsta, ka blokflautas spēlē vērtīgas nianses viņai ierādījusi meita Marta, kas savulaik Rīgas Doma kora skolā mācījusies šī instrumenta spēli. Savu padomu neliegusi arī Ludus dalībniece Dagnija Tuča. Savukārt basa flautu un tās spēles āķīšus Dita Krenberga palienējusi no Daces Bičkovskas.

Dita Krenberga neslēpj, ka Džordža Kramba mūzika viņai īpaši tuva: “Krambu atklāju pirms daudziem gadiem Amerikā, Tenglvudas festivālā atskaņojot viņa opusu "An Idyll for the Misbegotten". Tas bija kas jauns, pārsteidzošs un svaigs! Te flauta skan neparasti. Ne velti pats Krambs atzinis, ka flauta un sitaminstrumenti ir vistuvākie instrumenti dabas balsu attēlošanai.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti