Festivālā «Saxophonia» satiksies norvēģu un afrikāņu mūzikas ritmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Desmitā starptautiskā saksofonu mūzikas festivāla „Saxophonia” ietvaros ceturtdienas, 23.februāra, vakarā Spīķeru koncertzālē uzstāsies neparasts duets – viens no starptautiski pazīstamajiem un titulētākajiem norvēģu mūziķiem, saksofonists Rolfs Ēriks Nīstrems un Norvēģijā dzīvojošais Kotdivuāras dziedātājs un multiinstrumentālists Kouame Sereba. 

Abi mūziķi kopā strādā jau vairāk nekā 20 gadu.

Par šo neparasto duetu iepriekš intervijā Latvijas Radio 3 „Klasika” vairāk stāstīja festivāla „Saxophonia” dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Artis Sīmanis: „Rolfs Ēriks Nīstrems Latvijā viesojies jau daudzkārt ar ļoti dažādām mūziķu grupām. Domāju, ka viņš ir tiešām fascinējošs mūziķis. Esmu skatījies daudzas viņa programmas gan dzīvajā, gan video. Piemēram, viņam ir ļoti interesanta programma ar dejotājiem, kur viņš pats spēlē saksofonu un arī dejo.

Reizēm ir grūti saprast, kā, tā dejojot, vispār ir iespējams spēlēt saksofonu! Bet viņš ar savu spēli ļoti pārliecina.

Un šī dueta otrs mūziķis Kouame Sereba [gādās par] dažādiem Āfrikas mūzikas ritmiem un instrumentiem, turklāt viņš arī dzied. Domāju, ka šajā programmā arī Rolfs Ēriks Nīstrems saksofonu spēlēs vairāk kā afrikānis, nevis kā norvēģis.”

Festivāla „Saxophonia” dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Artis Sīmanis
00:00 / 00:46
Lejuplādēt
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Savukārt 24.februārī Vidzemes koncertzālē "Cēsis" un festivāla noslēgumā - 25.februārī kinoteātrī "Splendid Palace", Rīgā -  uzstāsies Latvijas Radio bigbends un izcilais amerikāņu saksofonists Šeimass Bleiks.

Boba Mincera un Maikla Brekera ideju turpinātājs, leģendārā Teloniusa Monka starptautiskā džeza saksofonu konkursa laureāts, kanādiešu saksofonists un komponists Šeimass Bleiks ir viens no ievērojamākajiem Ņujorkas džezmeņiem, kura sirds pieder aizvadītā gadsimta 80.–90.gadu džeza meinstrīmam (contemporary jazz). Viņa kompozīcijas raksturo izsmalcinātība un nereti pārdroša, spilgta improvizācija, kas apvienojas ar lipīgu aizrautīgumu un apskaužamu virtuozitāti.

Divdesmit piecu gadu rūdījums modernā džeza pasaulē izsmalcinājis Šeimasa Bleika kompozīcijas sajūtu, viņš ir vairāku džeza apvienību mūziķis un viņa vadībā ieskaņoti jau sešpadsmit skaņu ierakstu albumi. To vidū arī nesenākais veikums – 2015.gada nogalē klajā laistais "Superconductor", kurā liela loma piešķirta elektronikas un tieši EWI (Electronic Wind Instrument) pielietojumam.

Rīgas klausītājiem koncertprogramma sagatavota īpaši Latvijas Radio bigbendam veidotās aranžijās, ko papildinās "Grammy" mūzikas ierakstu balvai nominētās Ņujorkas elektroniskās mūzikas grupas "Brazilian Girls" soliste, komponiste un aktrise Sabīna Šuba. 

Ziņots, ka festivāls “Saxophonia”, kas notiek desmito reizi, šogad pulcē mūziķus no Francijas, Austrijas, Norvēģijas, Kanādas, ASV un Latvijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti