Baltijas simfoniskajā festivālā šogad – kaimiņvalstu talanti džeza, kamermūzikas un simfoniskās skaņās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Oktobra izskaņā – 22., 28. un 30. oktobrī – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) jau piekto gadu klausītājiem piedāvās Baltijas simfoniskā festivāla koncertus, informē LNSO pārstāvji.

Koncertos skanēs Mikaloja Konstantīna Čurļoņa, Ludviga van Bēthovena, Žana Sibēliusa, Pētera Plakida, Lindas Leimanes, Pētera Čaikovska un citu zināmu komponistu skaņdarbi. Savukārt uz skatuves varēs redzēt pianistus Roku Zubovu un Luku Geņušu, dziedātāju Ievu Paršu, diriģenti Kristīni Posku, kā arī piedzīvot kameransambļa “Tempus Balticus” atgriešanos.

LNSO direktore Indra Lūkina par Baltijas simfonisko festivālu saka: “Šis ir mūsu misijas un aicinājuma festivāls, ko rīkojam jau piekto gadu un kura ideja ir iepazīstināt ar kaimiņvalstu muzikālajiem notikumiem un personībām. Šī gada festivāla piedāvājumā būs trīs pasākumi – divi kamerformāta koncerti un lielais simfoniskais, kurā Latvijas publikai atkal būs iespēja satiksies ar igauņu diriģenti Kristīnu Posku un lietuviešu pianistu Luku Geņušu, kurš spēlēs solo Čaikovska Pirmajā klavierkoncertā.”

Festivāls aizsāksies 22. oktobrī mūzikas namā “Daile” ar koncertu “Čurļonis un džezs”, kas veltīts lietuviešu komponista un gleznotāja Mikaloja Konstantīna Čurļoņa 145. gadadienai. Koncertā klausītāji varēs baudīt sadarbību starp akadēmiskās un džeza mūzikas pārstāvjiem, un īpašais viesis būs pianists Roks Zubovs – Čurļoņa mazmazdēls.

Koncerts būs baudāms arī vizuāli – par pamatu tiks ņemts Čurļoņa 12 gleznu cikls “Zodiaks”.

Katrai gleznai LNSO sadarbībā ar citiem koncerta dalībniekiem – pianistu Edgaru Cīruli, basistu Jāni Rubiku un sitaminstrumentālistu Rūdolfu Dankfeldu – ir piemeklējuši asociatīvu mazu klavierminiatūru, kas izvērsta džeza aranžējumā. Koncertā būs iespējams dzirdēt gan Zubova, gan Cīruļa un Rubika muzikālās aranžijas. Koncertā piedalīsies arī stīgu kvartets – Aleksejs Bahirs, Kristiāna Ozoliņa, Ivars Brīnums un Dārta Svētiņa.

Festivāla otrais koncerts 28. oktobrī norisināsies Lielajā ģildē un tajā pēc pārtraukuma spēlēs kameransamblis “Tempus Balticus”, kuru pirms vairākiem gadiem izveidoja klarnetists Jānis Tretjuks, čelliste Māra Botmane un pianists Johans Randvere. 2019. gada maijā pēkšņi mūžībā devās Jānis Tretjuks. Māra Botmane un Johans Randvere lēma turpināt ansambļa darbību, ikreiz pieaicinot citu mūziķi vai mūziķus, un 28. oktobrī notiks “Tempus Balticus” pirmais koncerts pēc Jāņa Tretjuka aiziešanas. Šajā reizē pieaicinātie mūziķi ir dziedātāja Ieva Parša un vijolniece Kristīne Balanas.  Programmā iekļauti visu triju Baltijas valstu komponistu darbi, un programmu vainago šīgada lieljubilāra Ludviga van Bēthovena mūzika. Igauniju pārstāvēs Erki Svena Tīra jaunības gadu darbs “Dedication” čellam un klavierēm. No Lietuvas komponistiem klausītāji dzirdēs ievērojamā klasiķa Broņus Kutāviča miniatūru ciklu, kura tēli balstās lietuviešu gleznotāja sirreālista Staša Eidrigeviča gleznojumos.

Savukārt Latvijas meistaru notis ļaus saklausīt Lindas Leimanes un Pētera Plakida skaņdarbi.

LNSO 2020./2021. gada sezonas rezidējošā komponiste Linda Leimane šai programmai devusi pirms deviņiem gadiem komponētā darba “Masculine” jaunu versiju. Tas ir spilgts laikmetīgs skaņdarbs sievietes balsij, čellam un klavierēm, un tā nosaukums saistīts ar to, ka Linda Leimane ar šo skaņdarbu piedalījās jaunās mūzikas festivāla “Arēna 2011” konkursā, un viņas šifrētais dalībnieces vārds bija Vitālijs Maļiņevskis. Speciāli cikla “LNSO kamermūzikas” koncertam Linda Leimane veidoja “Masculine” otru redakciju. No Pētera Plakida skanēs trīs dziesmas ar Ojāra Vācieša dzeju –1980. gada opuss, rakstīts komponista dzīvesbiedrei, Lielās mūzikas balvas ieguvējai par mūža ieguldījumu Maijai Krīgenai. Savukārt no Ludviga van Bēthovena darbiem mūziķi izvēlējušies Trio op. 38, kas pārveidots klarnetei vai vijolei, čellam un klavierēm.

Festivāls noslēgsies 30. oktobrī Lielajā ģildē ar koncertu “Čaikovskis un Sibēliuss”. Tajā piedalīsies pianists Luks Geņušs no Lietuvas un igauņu diriģente Kristīna Poska. Kopā ar LNSO viņi izpildīs Līsas Hiršas, Pētera Čaikovska un Žana Sibēliusa skaņdarbus.

Koncertā “Čaikovskis un Sibēliuss” Latvijā pirmoreiz skanēs pirmo igauņu jaunās paaudzes komponistes Līsas Hiršas skaņdarbs “Threshold”.

Pirmatskaņojumu tas piedzīvoja Tallinā 2017. gada pavasarī Kristīnas Poskas vadībā. Tāpat klausītāji dzirdēs Pētera Čaikovska Pirmo klavierkoncertu, kas ir viens no zināmākajiem komponista skaņdarbiem.

30. oktobra koncertu noslēgs Žana Sibēliusa Otrā simfonija. Sibēliusam savulaik bija vērā ņemama loma Somijas neatkarības ceļā. Viņa Otrā simfonija, kļuva par nacionālās atbrīvošanās kustības simbolu, un tās atskaņošana 20. gadsimta sākumā nozīmēja atzīšanos patriotismā. Somijas patriotisms un Sibēliusa loma tajā tiks apspriesta arī ierastajās “Pirmskoncerta sarunās", kurās LNSO redaktore Anete Ašmane satiksies ar Latvijā strādājošo somu vijolnieku Anti Kortelainenu.

Festivāla noslēguma koncertu tiešraidē varēs vērot LNSO mājaslapā, kā arī klausīties Latvijas Radio 3 “Klasika”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti