Kultūras rondo

Komponists Jānis Strazds dzimšanas dienu svinēs ar diviem koncertiem

Kultūras rondo

Noslēdzies jaunrades deju konkurss. Vērtē dalībnieki un žūrijas pārstāvji

Andris Poga gatavojas koncertiem ar LNSO un vadīt Stavangeras simfonisko orķestri

Ar ceļasomu rokās. Andris Poga stāsta par diriģenta dzīvi un gaidāmajiem koncertiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar ceļasomu rokās Latvijas Radio ieradies diriģents Andris Poga. Viņš pavadījis divas darbīgas nedēļas Vācijā, šonedēļ koncertēs kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO).

Koncertam, kas skanēs 31. janvārī Lielajā ģildē, dots nosaukums "Mālera dziesmas un Bēthovena "Heroiskā"". Kā jau rāda nosaukums, programmā ietvertas Gustava Mālera dziesmas, un šoreiz tās būs septiņas dziesmas no cikla "Zēna brīnumrags" un L. van Bēthovena Trešā simfonija.

"Ideja par izlasi no dziesmu cikla, kas oriģinālā saucas "Des Knaben Wunderhorn" vai latviskā tulkojumā visbiežāk tulkots kā "Zēna brīnumrags", jau diezgan ilgi bija prātā," ar koncertam izvēlēto mūziku Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" iepazīstina diriģents Andris Poga.

Ciklu kopumā veido 24 dziesmas, programmā ir ietvertas septiņas dziesmas, kas izraudzītas kopā ar solistu Johanesu Heldu (baritons, Vācija).

"Dziedātājam nodziedāt septiņas dziesmas pēc kārtas, bez nekādām orķestra interlūdijām un bez kādiem atpūtas brīžiem, un katrā no dziesmām uzbūvēt savu stāstu, savu raksturu, savu krāsu, - tas tomēr ir diezgan ietilpīgs un atbildīgs uzdevums," vērtē Poga.

Stāstot gan par mūziku, kas skanēs šajā koncertā, gan par turpmākajiem LNSO koncertiem  Rīgā un Cēsīs, kurus diriģēs, Poga norāda, ka diriģentam ir jāspēj būt dažādam, jo gan klausītājiem ir vajadzīga dažādība un daudzveidīgs repertuāra piedāvājums, gan, protams, arī orķestra mūziķiem un diriģentam.

"Plānojot sezonu, es vienmēr cenšos diezgan jēgpilni sadalīt, kādas stilistikas mūzika ir tā, ko es pats vēlos atskaņot vai kuru es jūtu, ka man ir kaut kas vairāk ko teikt gan klausītājiem, gan orķestra mūziķiem,

un kas ir tās stilistikas mūzika, kas orķestrim ir jāspēlē, bet ko es ļoti labprāt uzticētu kādam viesdiriģentam. Šajā sezonā tas ir, man šķiet, diezgan loģiski tā sadalījies," uzskata Poga.

Lai sāktu mēģinājumus ar LNSO, Poga ir atgriezies no vieskoncertiem Vācijā, kur aizvadījis divas atšķirīgas, bet labas nedēļas ar diviem dažādiem Vācijas orķestriem. 

"Pirmā nedēļa bija Darmštatē – savā ziņā provinciāla pilsēta, bet ar vārdu. (..) Tā bijusi viena no jaunās mūzikas mekām 20. gadsimta vidū," atklāj Poga. "Šobrīd pilsētā ir ļoti spēcīgs teātris, kas ietver sevī gan operas trupu, gan dramatiskā teātra trupu un ir attiecīgi arī pilna laika orķestris, kas mani uzrunāja simfoniskajam koncertam. Viņi spēlē astoņas simfoniskās programmas katru sezonu turpat teātrī."

Kopā ar Darmštates orķestri Poga atskaņojis Bernsteina, Prokofjeva un Rahmaņonova mūziku. Savukārt pagājušajā nedēļā viņš uzstājies kopā ar Hamburgas simfonisko orķestri.

"Tas ir viens no Hamburgas simfoniskajiem orķestriem, kurš reti uzstājas Elbas filharmonijā, bet pamatā viņi rezidē un sniedz savus koncertus vēsturiskajā Hamburgas zālē.

Svētdienas vakarā man bija koncertprogramma ar šo orķestri. Lieliska programma – Vāgners, Bartoks, Šostakovičs," tā Poga.

Koncerts piektdienas vakarā diriģentam būs pirmā programma 2020. gadā kopā ar LNSO.

"Tāda ir diriģenta dzīve. Nedēļas nogales paiet, pārkravājot somas vai pārlidojot no vienas vietas uz otru. Bieži vien ir tā, ka tikai viena diena starpā, labākā gadījumā divas. Tev ir jāpārslēdzas.

Protams, tev ir paralēli mēģinājumiem, lai kur tu atrastos, jādomā par nākamo programmu un visām partitūrām jābūt līdzi.

Arī jāvelta laiks un enerģija, lai cik tu būtu varbūt noguris kādreiz pēc mēģinājuma, jo reizēm ir divi mēģinājumi dienā – no rīta un vakarā. Ir jāatrod kaut kādi enerģijas resursi, lai tomēr fokusētos tam, ko tu dari, jo skaidrs, ka katru nedēļu ir kaut kas cits un cits fokuss, cita stilistika, cits orķestris, cita mentalitāte," diriģenta ikdienu raksturo Poga.

Jau pavisam drīz diriģenta ceļš vairāk vedīs uz Stavangeru. Nākamajā sezonā viņš ar Stavangeras simfonisko orķestri kopā sniegs četrus koncertus, bet no 2021. gada augusta uz trim gadiem būs šī orķestra galvenais diriģents. 

"No tā brīža katru sezonu man būs astoņas nedēļas jāveltī orķestrim viņu abonementa koncertos, plus tiek plānoti arī mūzikas ieraksti, un tiek arī plānotas starptautiskas tūres. Līdz ar to tas ir tāds ilgtermiņa projekts, bet plānošana notiek, protams, jau tagad," skaidro Poga.

Vai Andris Poga paralēli turpinās darbu arī kā LNSO mākslinieciskais vadītājs, pagaidām viņš nekomentē, vien atklāj, ka līgums ar LNSO beidzas 2021. gada jūnijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti