NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Einstürzende Neubauten, Mount Kimbie, Keitija Bārbale u.c.

NABA Top

Dzejas dienas pavasarī. Radio NABA topa jaunumi

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Camera Obscura, Juniore, Karaliste u.c.

Par ko tu domā katru dienu? Jaunumi «Radio Naba» topā

Skatāmies uz visām debess pusēm – Skotijā tūlīt iznāks "Camera Obscura" sen gaidītais albums, pēc ilgāka pārtraukuma par sevi atgādina franču grupa "Juniore", video no Berlīnes mākslinieka darbnīcas sūta korejiešu DJ Pegija Gou, Latvijas projekta "Queer On Acid" ierakstu izdod Ņujorkas leibls, bet nerealizētas ieceres īstenojusi grupa "Karaliste".

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"Camera Obscura" – "Liberty Print"

90. gadu vidū Skotijas pilsētā Glāzgovā laikam valdīja lirisks un melodisks noskaņojums, jo gandrīz vienlaicīgi tur izveidojās divas muzikāli līdzīgas indīpopa grupas "Belle and Sebastian" un "Camera Obscura". Pirmie starptautisku atzinību ieguva "Belle and Sebastian", bet viņiem pēc dažiem gadiem sekoja "Camera Obscura" ar debijas albumu "Biggest Bluest Hi-Fi" (2001), kura producents bija neviens cits kā "Belle and Sebastian" līderis Sjuarts Mērdoks (Stuart Murdoch).

Diemžēl drīz pēc piektā studijas albuma "Desire Lines" (2013) iznākšanas "Camera Obscura" darbību apturēja smags zaudējums – 2015. gadā no kaulu vēža nomira grupas taustiņinstrumentāliste Kerija Lendere (Carey Lander). "Camera Obscura" klusēja trīs gadus, līdz pamazām atsāka koncertēt.

2020. gada pavasarī grupa atklāja, ka tai ir materiāls jaunam albumam, bet pandēmijas dēļ plānotos ierakstus studijā nācās atcelt. Četrus pavasarus vēlāk "Camera Obscura" sestais studijas albums "Look to the East, Look to the West" beidzot ir klāt. Singla "Liberty Print" videoversija ir ceļojums grupas pagātnes jaukākajos mirkļos, bet mūzika liecina, ka "Camera Obscura" dzidrais melodiskums nav zudis arī šodien.

"Juniore" – "Le Silence"

Francūži savas populārās mūzikas tradīcijas ciena, neaizmirst un laiku pa laikam atdzīvina jaunās skaņās. To dara arī 2013. gadā Parīzē dibinātā dāmu grupa "Juniore" ar dziesmu autori, vokālisti, ģitāristi un taustiņinstrumentālisti Annu Žanu (Anna Jean) priekšgalā. Savulaik grupā bijušas pat septiņas dalībnieces, bet pašlaik tā darbojas kā trio.

Starp citu, Anna Žana ir franču rakstnieka, Nobela prēmijas laureāta Žana Marī Gistava Leklēzio (Jean-Marie Gustave Le Clézio) jaunākā meita. Iespējams, lai tēva slava netraucētu novērtēt viņas muzikālos talantus, Anna savam skatuves vārdam pievienojusi mātes dzimto uzvārdu.

"Le Silence" ir dziesmiņa, kas tīri labi iederētos gan uz 60. gadu Parīzes deju grīdām, gan 2024. gada vasaras diskotēkās, bet aiz šķietamās bezrūpības der pamanīt arī tekstā daudzkārt uzdoto jautājumu: "Par ko tu domā?"

"Karaliste" – "Un tā katru dienu"

Kādreizējie kolēģi instrumentālā postmetāla grupā "Velns viņu zin’" Didzis Upens (ģitāra) un Kristaps Kupšāns (basģitāra) iepazīstina ar savu jauno muzikālo apvienību "Karaliste", izdodot tās pirmo singlu "Un tā katru dienu". Tajā grupas pamatsastāva dalībniekiem talkā nācis arī vokālists un teksta autors Kristiāns Laizāns no grupas "Red Lung" un bundzinieks Roberts Kočots ("Nova Koma").

""Un tā katru dienu" caurstrāvo domas par atkārtošanos un neizbēgamību no jau zināmiem galamērķiem, uz kuriem tiecamies, par spīti tam, ka skaidri zinām, kur tas rezultēsies. Tas arī atspoguļojas dziesmas muzikālajā izpildījumā, panākot sapnim līdzīgu, hipnotizējošu sajūtu," skaidro dziesmas autori.

Dziesma tapusi 2022. gada rudenī studijā "Gateris" skaņu inženiera un producenta Jāņa Kalvāna vadībā. Tās pamatā ir projekta dalībnieku ieceres, kas dažādu iemeslu dēļ palikušas nerealizētas iepriekšējās muzikālajās apvienībās, kā arī ieraksta procesā radušās idejas, kas īstenotas, pieaicinot mūziķus no draugu loka.

Peggy Gou – "1+1=11"

Dienvidkorejā dzimusī Pegija Gou (tolaik gan viņu vēl sauca Kim Min-ji) 18 gadu vecumā ar vecāku atbalstu sāka studijas Londonas Modes koledžā. Kāds draugs jaunajai studentei ierādīja dīdžeja mākslas pamatus un jau drīz Pegiju varēja redzēt pie pults Londonas klubos. Lai gan koledža tika sekmīgi pabeigta un Pegija kādu laiku strādāja arī par modes žurnālisti, aizrautība ar elektronisko deju mūziku ņēma virsroku, un Pegija Gou pārcēlās uz Berlīni, visu house, trance un techno dīdžeju megapoli.

2016. gadā Pegija Gou sāka izdot EP ar saviem oriģinālskaņdarbiem, taču viņas radošo dzīvi arvien vairāk piepildīja neskaitāmie uzaicinājumi uzstāties ar DJ setiem Berlīnes un Ņujorkas klubos un pasaules lielākajos festivālos, tostarp "Coachella" un "Glastonbury".

Tad pēkšņi pasauli apstādināja pandēmija un mūždien aizņemtajai Pegijai Gou beidzot bija laiks apdomāt pirmā soloalbuma pabeigšanu. Pērnajā vasarā izdotā singla "(It Goes Like) Nanana" panākumi un kopdarbs ar Leniju Kravicu (Lenny Kravitz) "I Believe In Love Again" nesteidzīgi aizved līdz trešajam singlam "1+1=11" no 7. jūnijā gaidāmā albuma "I Hear You".

Atšķirībā no abiem pirmajiem albuma priekšvēstnešiem, "1+1=11" ir instrumentāls skaņdarbs 90. gadu house noskaņās ar video, kas filmēts islandiešu/dāņu mākslinieka Olafura Eliasona Berlīnes studijā. Galvenajā lomā – pats mākslinieks, kurš gaismas instalācijā atceras jaunībā apgūtos breikdānsa pamatsoļus.

"Queer On Acid" – "Bunker"

Latvijas house un techno vecmeistarus DJ Bogdan Taran un Max Lomov var dzirdēt ne vien ik pārnedēļas "Radio Naba" kā raidījuma "Amber Muse" veidotājus, bet arī visā plašajā pasaulē kā mūzikas projekta "Queer On Acid" radītājus. Viņu jaunāko ieskaņojumu "Bunker/Hitch" EP izdod leģendārais Ņujorkas ierakstu apgāds "Nervous Records", kas hausa, tehno un hiphopa gardēžus mielo jau kopš 1991. gada.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti