Vai zini?

Vai zini, ka 20. gs. 20. un 30. gados Latvija Eiropā bija precēšanās un šķiršanās Meka?

Vai zini?

Vai zini, ka dzejnieks Ojārs Vācietis aizrāvās ar dažādu lietu kolekcionēšanu un vākšanu?

Vai zini, ka dziesmas “White Christmas” autors Ērvins Berlins nodzīvojis 101 gadu?

Vai zini, ka dziesmas «White Christmas» autors Ērvins Berlins nodzīvojis 101 gadu?

Ērvina Berlina (Irving Berlin) īstais vārds ir Izreals Beilins, un viņš dzimis 1888. gadā Sibīrijas pilsētā Tjumeņā. Ebreju izcelsmes dēļ viņa ģimenei nācās pamest dzimto pilsētu, lai emigrētu uz tālo Ameriku. Berlinam bija tikai pieci gadi, kad ģimene ieradās Ņujorkā. Savu pirmo dziesmu "Mērija no saulainās Itālijas" viņš publicēja 1907. gadā, bet 1911. gadā izdotā dziesma "Alexander’s Ragtime Band" padarīja Berlinu ļoti populāru. Ar šo hitu aizsākās viņa veiksmes ceļš.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Berlinu dēvē par amerikāņu dziesmu rakstīšanas meistaru, un viņš patiešām ir sarakstījis simtiem dziesmu, kas zināmas visā pasaulē – "Blue Skies", "Puttin’ on a Ritz", "Cheek to Cheek", "There’s No Business Like Show Business" un daudzas citas. Viņa melodijas dzirdamas Holivudas filmās, kas veicinājis vēl lielāku to atpazīstamību līdz pat mūsdienām.

Lai gan savas dzīves laikā Ērvins Berlins piedzīvojis tā saucamo Brodvejas zelta laikmeta ēru, komponists sarakstījis tikai dažus mūziklus: "Call Me Madam" (1950), "Mr. President" (1962) un Amerikā iemīļoto un populāro "Annie Get Your Gun" (1946), kas 1950. gadā piedzīvoja ekranizējumu kā filma. Berlina dziesmas iekļautas arī citos mūziklu stāstos, piemēram, "Top Hat", kas 1935. gadā radīta kā filma, bet tikai 2011. gadā piedzīvo pirmizrādi kā mūzikls.

Savukārt 1942. gada filmā "Holiday Inn", kuras stāstu veidojis pats Berlins, iekļauta viņa dziesma "White Christmas", kas mūsdienās atzīta par fiziski pārdotāko singlu pasaules vēsturē. Filmā to izpilda populārais amerikāņu dziedātājs un aktieris Bings Krosbijs.

"Kad dziesma kļuva populāra pirmo reizi, pirms tā tika iekļauta filmā "Holiday Inn", to radot, es domāju par kara pārņemto pasauli un faktu, ka Ziemassvētki nozīmē mieru," tā kādai avīzei stāstījis pats Ērvins Berlins.

Tomēr Ziemassvētku laiks Berlina ģimenei nozīmēja arī sēras. 1928. gadā, tieši Ziemassvētku dienā, pēkšņi saslimis, no šīs pasaules aizgāja viņa jaundzimušais dēls.

Vēlāk, 1954. gadā, iznāk jauna, muzikāla filma "White Christmas", kurā iekļautas Berlina dziesmas, tajā skaitā tituldziesma "White Christmas", tomēr šoreiz tā iekļauta citā stāstā nekā iepriekš filmā "Holiday Inn".

Tikai 2000. gadā pirmizrādi piedzīvo mūzikls ar tādu pašu nosaukumu "White Christmas", kas veidots pēc 1954. gada filmas "Holiday Inn" sižeta.

Komponists Ērvins Berlins nodzīvojis garu un radoši piepildītu mūžu, kas ilga 101 gadu, un, lai gan viņš slikti pārzinājis mūzikas teoriju, nošu lasīšanu un savas kompozīcijas pārsvarā atskaņojis tikai Famažorā, Berlins tik un tā kļuvis ne tikai par Amerikas, bet visas pasaules mūzikas leģendu.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti