Kultūras ziņas

Roberta Koļcova "Botāniķis un vienradzis"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Jauno džeza komponistu konkursa fināls

Džeza jaundarbu konkursā starptautiskā konkurencē uzvar Latvijas pārstāve Anna Vibe-Gorkuša

Turpinot Latvijas Radio bigbenda un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) aizsākto tradīciju, jau ceturto gadu rudenī norisinās jauno komponistu konkurss, radot jaundarbus džeza orķestrim ar solistu, šoreiz solistes Aijas Vītoliņas balsij. Finālā iekļuva desmit komponisti no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Dānijas un Norvēģijas, bet 30. novembra vakarā Spīķeru koncertzālē laurus plūca Latvijas pārstāve – Anna Vibe-Gorkuša par kompozīciju "Prologs".

Otrā vieta piešķirta Mikkela Dāla Amundsena (Norvēģija) skaņdarbam "Going", bet trešo vietu ieguva norvēģu komponista Petera Robertstada skaņdarbs "Equilibrum".

JVLMA Džeza katedras vadītājs Indriķis Veitners pēc fināla sacīja: "Anna Vibe-Gorkuša jau vairākas reizes ir startējusi konkursā, viņa ir brīnišķīga pianiste, latviešu jaunās paaudzes pianiste, un viņas skaņdarbs paņēma ar tādu ļoti lielu pārliecinošu optimismu. Tas bija ļoti pārliecinošs, arīdzan gaišs, un tajā bija tāds ļoti dzīvs nervs iekšā; kaut gan neesmu žūrijas loceklis, mani arī viņas gabals ļoti uzrunāja."

Konkursa uzvarētāja pauda: "Man šķiet, ka šim skaņdarbam ir tāds izteikts intro – intro noskaņa, es viņu arī nosaucu par "Prologu". Es plānoju viņu iekļaut pirmajā albumā ar bigbendu, kas taps 2024. gadā, un tas arī būs atvēršanas pirmais fanfaru skaņdarbs. Noteikti svinīgas noskaņas, pārsvarā es biju domājusi par svinīgo noskaņu, un šodien Radio bigbends to ļoti veiksmīgi panāca."

Viņa atklāja, ka šī bija komponistes pēdējā iespēja piedalīties konkursā vecuma dēļ: "Tāpēc esmu priecīga, un es turpinu rakstīt bigbendam un noteikti to darīšu ilgi un dikti."

Spīķeru koncertzālē valdīja enerģētiski uzlādēta džeza mūzikas gaisotne, bet vienlaikus gaisā virmoja konkursa spriedze, jo krāšņā koncerta "Latvijas Radio bigbends un Aija Vītoliņa. Nordic Jazz" ietvaros tika vērtēti jaunie komponisti, kuri piedalās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Radio bigbenda kopīgi rīkotajā bigbenda kompozīciju konkursā Baltijas un Ziemeļvalstu jaunajiem komponistiem.

Latvijas Radio bigbenda muzikālais vadītājs Kārlis Vanags stāstīja: "Mērķis ir veicināt un aicināt jaunus komponistus uzdrīkstēties rakstīt bigbenda sastāvam, un es domāju, šis konkurss katru gadu ir pienesis nozīmīgu jaunrades devu, ko mēs pēc tam varam iekļaut koncertos, un ar ko arī varam lepoties, ka mūsu autori tādus ir radījuši. Ir prieks, ka dzirdam gan klasisko džeza mūzikas valodu, ar ko mēs asociējam bigbendu un kādi mums priekštati pārsvarā ir par bigbendu, gan ir tādas ļoti modernas tendences, un tas ir pietiekami interesanti arī klausītājiem, lai būtu šī dažādība."

Šāds konkurss jaunajiem komponistiem notiek jau ceturto gadu, bet pirmoreiz līdzās Baltijas valstīm piedalījās arī Ziemeļvalstu jaunie skaņraži, kurus vērtēja starptautiska žūrija.

Konkursa žūrijas loceklis Peters Danemo no Zviedrijas atzīmēja: "Lielisks vakars! Esmu tik priecīgs dzirdēt, kā spēlē Latvijas Radio bigbends, viņu skaņa ir ļoti, ļoti laba, un visas kompozīcijas patiešām pacēla profesionāla grupa. Bija tik jauki dzirdēt mūziku šajā konkursā. Trīs atšķirīgi skaņdarbi un arī tie, ko rādīja oktobrī pusfinālā, visiem bija ļoti augsts līmenis, bet mums bija jāizvēlas viens uzvarētājs."

Katrā konkursā tiek pieaicināts īpašais viesis, kura balsij visas kompozīcijas ir domātas. Šoreiz jaunajiem komponistiem bija uzdevums iepazīt dziedātājas Aijas Vītoliņas balss spektru.

Kārlis Vanags skaidroja: "Šoreiz vadmotīvs ļoti konkrēts, un arī iepriekšējos gadus mums ir pieaicināts īpašais viesis, un šoreiz tā ir Aija Vītoliņa, un autoriem tas ir uzdevums, jo viņiem ir jāiedziļinās, jāiepazīst soliste, kādā estētikā viņa darbojas, kāda ir viņas balss, kādā stilistikā, tā ka tas uzliek nozīmīgus un izaicinošus rāmjus. Viņas balss spektrs ir milzīgs un krāsains, taču tajā pašā laikā Aija nav klasiska džeza dziedātāja, viņa pārstāv ļoti plašus žanrus, bet džezs ir tikai viens no tiem. Tas arī autoriem liek iet kādu citu ceļu."

Vokāliste Aija Vītoliņa sacīja: "Šis ir bijis ārkārtīgi bagātīgs un emocionāli piepildīts ceļojums, un es vēl esmu tādās emocijās pēc koncerta, ļoti liels izaicinājums. Zināt, ir tā, ka es esmu pilnīgs autodidakts. Es neesmu nekad nekur dzīvē mācījusies nekādās mūzikas skolās vai akadēmijās, tādās izglītības iestādēs, tādēļ šis man bija ārkārtīgi sarežģīts uzdevums – gan apgūt nošu materiālu, gan iepazīties ar tādu domu lidojumu un visu to, ko brīnišķīgie jaunie komponisti bija sakomponējuši, tas bija ārkārtīgi sarežģīti. Iespējams, es tikai pēc kāda laika sapratīšu, ko esmu ieguvusi, bet tā tāda forša apzināšanās, ka es varu lekt nezināmajā un tad skatīties, kā būs."

Savukārt pēc konkursa programmas klausītāji varēja novērtēt jaunāko Latvijas Radio bigbenda programmu "Sajust grūvu" ar komponista, sitamintrumentālista un aranžētāja Andra Buiķa dziesmām ar latviešu autoru dzeju.

Nākamais bigbenda kompozīciju konkurss Baltijas un Ziemeļvalstu jaunajiem komponistiem tiks izsludināts 2024. gada martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti