Kultūras rondo

Laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit" desmitais pastāvēšanas gads un tā norises

Kultūras rondo

Festivāla "Homo Novus" pēdējā diena. Ielūkojamies norisēs

RIXC Mākslas un zinātnes festivāla uzmanības lokā novērošana un privātums

RIXC mākslas un zinātnes festivāla uzmanības lokā - globālā kontrole

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem un 8 mēnešiem.

Ar futurologa Brūsa Sterlinga lekciju 13. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) atklās RIXC mākslas un zinātnes festivālu. Tā uzmanības centrā būs novērošana, privātums un kontrole sociālo mediju un imersīvo tehnoloģiju laikmetā.

"Šogad organiski sanāca kopā izstādes tēma ar festivāla tēmu, jo sadarbībā ar Gētes institūtu jau pirms kāda laika izlēmām rīkot izstādi "Globālā kontrole un cenzūra”,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo” skaidro viens no festivāla kuratoriem Raitis Šmits.

Globālā kontrole nonākusi RIXC Mākslas un zinātnes festivāla redzes lokā. Festivāls un konference norisināsies no 13. līdz 15. septembrim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Konferencē  "Globālā kontrole" piedalīsies ap 60 dalībnieku – mākslinieki, pētnieki, zinātnieki, tehnoloģiju inovatori, teorētiķi un aktīvisti no 25 Eiropas un citām pasaules valstīm.

"Festivāla tēma ir ap to, kā mūsdienu digitālo mediju laikmetā, kas ir visuresošs šobrīd, varam runāt par tēmām, kas ir ikdienā medijos – hibrīdkarš, viltus ziņas, informācijas kontrole un dezinformācija. Tēma tik aktuāla plašākai sabiedrībai, kā vēl nekad,” turpina Šmits.

Izstāde “Globālā kontrole un cenzūra” LNB izstāžu zālēs būs atvērta līdz 21. oktobrim. Izstādē būs aplūkojami 33 gan starptautiski atzītu, gan jauno mākslinieku darbi no vairāk nekā 13 pasaules valstīm, tajā skaitā no Latvijas. Šogad izstāde tiek organizēta sadarbībā ar kuratoriem no Vācijas, Gētes institūtu Rīgā un ZKM Mediju mākslas centru Karlsrūē Vācijā.

Mākslinieks Pēteris Riekstiņš, kura darbs būs aplūkojams izstādē, norāda, ka viņu nesatrauc "visur klātesošā acs”, jo tā ir bijusi vienmēr dažādas formās.

"Mans darbs parāda, cik viegli var iegūt slēptus datus pats bez īpašām priekšzināšanām. Es neesmu nekāds kodētājs, bet atgūt datus no veciem cietajiem diskiem ir sadzīviski vienkārši,” atzīst Riekstiņš.

Cietos diskus saviem darbiem viņš iegādājas lombardos.

Izstādes producente Agnese Baranova bilst, ka, dzīvojot šajā laikmetā, jāpieņem, ka tiekam novēroti, bet, apmeklējot izstādi, jābūt gataviem uz visneiedomājamākām lietām, kā mākslinieki uzlūkojuši šo jautājumu. Izstādē būs pārstāvēti dažādi mediji - zīmējumi, karikatūras, plakāti, kā arī interneta tiešraides darbi un instalācijas.Tā ir izstāde, kurai nevarēs izskriet cauri 15 minūtēs.

Festivālu organizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC. Ar festivāla programmu var iepazīties RIXC mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti