Dienas ziņas

Aktualizē nepieciešamību apsaimniekot biotopus

Dienas ziņas

Latgalē notiek Pasaules čempionāts rogainingā

Latvijas spēka zīmes – jelgavniekiem

Jelgavā top lielformāta grafiti «Latvijas spēka zīmes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jelgavā šonedēļ sākta apjomīga grafiti izveide. Aptuveni 250 kvadrātmetrus lielajā zīmējumā būs atainoti četri kultūrvēsturiskie novadi, kurus kopā satur Latvijas spēka zīmes. Lielformāta darbs ir dāvana jelgavniekiem Latvijas simtgadē, un tā mūžs, saudzīgi apejoties, varot sasniegt pat divdesmit gadus.     

Grafiti parādīsies uz Latvijas Lauksaimniecības universitātei piederošās ēkas, kuru jau daudzus gadus par savu mājvietu sauc Studentu teātris. Atšķirībā no līdzās esošajiem tūrisma objektiem ne jelgavniekus, ne pilsētas viesus ar savu izskatu tas līdz šim gan nepriecēja. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc ēkas fasāde izraudzīta par vietu, kur parādīsies lielformāta sienas gleznojums grafiti tehnikā.

Grafiti mākslinieks Dainis Rudens pastāstīja, ka lielformāta darbi viņam neesot sveši, un jau divu nedēļu laikā fasādi klāšot grafiskos rakstos izzīmētas Latvijas spēka zīmes.

“Visam cauri vīsies tādi kā četri dzijas diedziņi, kas simbolizēs katru Latvijas reģionu. Šis zīmējums atrodas Jelgavā, bet visa Latvija mēs esam saistīti kopā, un attiecīgi tas pinums veidosies kopā,” par ieceri stāstīja mākslinieks.

Grafiti gleznas pamatā būs pelēks fons, un arī pats zīmējums saglabāšot dažādu toņu pelēko. Mākslinieks skaidroja, ka tas tāpēc, ka pelēkā esot mistikas krāsa, kas vienlaikus ļauj izcelties galvenajam. 

Mākslinieka prieku par darbu gan aizēnojot tas, ka patriotisma un latvietības cildināšana aktualizējusies, tikai tuvojoties simtgadei, un pēc lielās jubilejas nosvinēšanas par to atkal, visticamāk, aizmirsīs.

“Tagad mēs visi tik darīsim un vilksim pastalas, bet tā jau būtu jābūt visu laiku, nevis tikai, kad kaut kas pasaka, un tad nu visi dara,” pauda Dainis Rudens.

 Latvijas simtgade tiks atzīmēta līdz 2021. gadam. Kultūrkapitāla fonda atbalstītais projekts ''Spēka zīmes Latvijai'' ir viena no svinību norisēm.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti