Kultūras ziņas

Kafejnīca "Ļeņingrad" svin dzimšanas dienu

Kultūras ziņas

Sācies analogā kino "Process"

Nosaukti Pīgožņa balvas nominanti

Atklāta «Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā» pretendentu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Otrdien Svētā Pētera baznīcā Rīgā atklāta “Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” pretendentu izstāde. Gleznotāja, slavenā latviešu ainavista un pasniedzēja Jāzepa Pīgožņa vārdā nosaukto balvu šogad pasniegs jau piekto reizi.  Paziņoti arī profesionālās žūrijas izraudzītie balvas nominanti, un nosaukts Rīgas domes simpātijas balvas laureāts. 

“Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” izstādei šogad pieteicās rekordliels autoru skaits. Profesionāla žūrija, izvērtējot 195 autoru 395 darbus, izstādes ekspozīcijai atlasīja 88 ainavistu veikumu, no kuriem daudziem Jāzeps Pīgoznis bijis pasniedzējs Mākslas akadēmijā. 

“Galvenie kritēriji bija cilvēcīgais. Patīk vai nepatīk. Un arī glezniecība. Vai ir darbā glezniecība vai nav,” pastāstīja žūrijas priekšsēdētājs, mākslinieks Jānis Plivda.  

Izstādes prestiža pievienotā vērtība ir arī īpašais katalogs, kurā caur attēlu trīs valodās sniegta informācija par māksliniekiem un viņu darbiem. Atklājot izstādi, nosaukti žūrijas atlasītie seši nominanti, kuri pretendēs uz Jāzepa Pīgožņa balvu. To Preiļos pasniegs septembrī, mākslinieka dzimšanas dienā.

“Es personīgi pazinu Jāzepu Pīgozni un piedalījos ar viņu kopā vienos no pirmajiem Rēzeknes plenāros, kur viņš tā nejauši stāstot deva padomus. Šajās izstādēs es satieku man nozīmīgus cilvēkus,” atklāja māksliniece Agra Ritiņa. 

Īpašu Rīgas domes simpātiju balvu – iespēju šogad Rīgas Svētā Pētera baznīcas telpās sarīkot mākslas izstādi saņēma mākslinieku kopa “Viva” – Vēsma Ušpele, Ilze Griezāne, Vija Stupāne un Agra Ritiņa. 

“Patiesībā esmu bijusi visās šajās izstādēs, un tā, man liekas, jau ir tāda tradīcija - Jāzepa dienā būt Pēterbaznīcā. Priekš manis tas ir izaicinājums, un es gleznoju pārsvarā ainavas, un šī izstāde ir tieši man,” uzsvēra Griezāne.  “Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” izstāde Svētā Pētera baznīcā būs skatāma līdz 21. aprīlim. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti