Kultūras ziņas

Rīgas Domā sākas 35. Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Ukraiņu albums" ar saulespuķēm un Latvijas ainavām

Ar saulespuķēm un Latvijas ainavām – izstāde «Ukraiņu albums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada un 10 mēnešiem.

Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā šobrīd ir skatāmas trīs ukraiņu mākslinieku – Marijas Zenkovas un viņas vecāku Andrija un Svitlanas Kislovu gleznas un grafikas. Meklējot patvērumu no kara, pirms četriem mēnešiem viņi apmetās uz dzīvi Rīgā, un visi izstādē redzamie darbi ir tapuši šajā laikā. Tās ir Ukrainas un Latvijas ainavas glezniecībā un grafikā. Izstādes nosaukums – "Ukrainas albums".

"Tas ir tāds postmodernisms. Par pamatu ņemti mākslas vēstures lielmeistaru darbi, un tajos ievietoti citi personāži bērnu izskatā. Te ir "Nozagtais skūpsts" – franču glezniecība. Arī spāņu – "Infante Margarita". Tikai nu jau citā skatījumā," par savu darbu ciklu stāsta ukraiņu gleznotāja un mākslas pasniedzēja Marija Zenkova. "Lielākā daļa darbu ir radīti latviešu un ukraiņu mākslinieku izstādei "Karš un miers", kurā es biju gan dalībniece, gan kuratore. Tā tika atklāta 14. aprīlī, un mēnesi pirms tās es diezgan ražīgi gleznoju. Pēc tam gan es, gan Andrijs un Svitlana Kislovi neapstājās un turpina gleznot. Tā ka tie visi ir Latvijas darbi," uzsver māksliniece.

Tas arī redzams grafikās ar Rīgas ainavām, gleznās ar Jūrmalu vai ceriņiem Dobelē. Neiztrūkstošas ir Ukrainas ainavas ar ēkām un saulespuķēm. Savukārt dzimteni atstājušajām ukraiņu sievietēm Marija Zenkova ir veltījusi ciklu, kas ir stilistiska atsauce Amadeo Modiljāni daiļradē. Šeit eksponētie darbi ir piesātināti ar dinamiku, gaismu un siltumu.

Zenkova skaidro: 

"Ļoti vēlos parādīt dzīvesprieku un gaismu. Ja iepriekšējā izstādē divi darbi bija veltīti karam, tad šeit tādu nav. Tie visi ir dzīvi apliecinoši. Tas, kā pietrūkst man un, domāju, arī visiem ukraiņiem ārpus Ukrainas.

Turklāt vēlējos parādīt, ka ukraiņi ne tikai raud, bet prot smieties un priecāties par dzīvi. Tā arī ir mūsu nacionālā iezīme." 

"Ukrainas albums" Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā būs skatāms līdz 31. augustam. Māksliniece atklāj, ka šī ekspozīcija ir sava veida gatavošanās septembrim, kad Rīgā būs skatāma apjomīga viņas darbu personālizstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti