Dienas ziņas

Liepājā top bērnu komēdija "Bum!"

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Pieaug interese par Rīgas porcelāna rūpnīcas traukiem

Nospodrināti un ar pieaugošu vērtību. Popularitāti gūst Rīgas Porcelāna rūpnīcas trauki

Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā skatāma kāda jaunieša savākta Rīgas Porcelāna rūpnīcas (RPR) trauku kolekcija, kas ir veltījums porcelāna meistarei un jelgavniecei Zinai Ulstei. Teo Ralfam Jēkabsonam ir vien 19 gadi, bet savā trauku kolekcijā jau sakrājis vairākus tūkstošus porcelāna vienību.

Kolekcijas autors uzskata, ka pēdējā laika uzpircēju interese sludinājumos par kādreiz Latvijā ražotajiem porcelāna traukiem ir tieši saistīta ar to, ka tos vairs neražos un tie ir unikāli.

"Sākās ar to, ka es redzēju, ka nojauca rūpnīcu, un man patika visi tie trauki. Es uzskatīju, ka tie ir jāsaglabā. Manas vecmāmiņas māsa strādāja rūpnīcā par apgleznotāju, tā bija viņai ikdiena – gleznot puķes uz traukiem, un tas man bija stimuls turpināt kolekcionēt," stāsta kolekcijas īpašnieks.

Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā tagad skatāma maza daļa no jaunieša vērienīgās kolekcijas. Šoreiz izstādīti pamatā novadnieces un mākslinieces Zinas Ulstes darinājumi, kā arī citi reti Rīgas Porcelāna rūpnīcas mākslinieku veidotie eksemplāri.

"Šis ir ļoti rets augļu trauks, ko ražoja RPR. Parasti masveida ražošanā šādus augļu traukus neražo, jo apakša tiek atsevišķi piestiprināta un apdedzināta viņa var sprāgt, tāpēc tur ir mazs caurumiņš, un šādus traukus uz kājiņām maz ražoja," izrādīdams kolekciju, stāsta jaunietis.

Šo trauku unikalitāti pēdējos gados sāk novērtēt ne vien Latvijā, bet arī ārpus tās. Uzpircēju interese par kādreizējās Porcelāna rūpnīcas traukiem ir liela. Sludinājumos tos aicina nemest laukā, bet atdot vai pārdot. Tālāk jau nospodrināti, tie tiek tirgoti par krietni augstāku cenu. Piemēram, tējas servīze "Saulīte" pārdošanā ir par 250 eiro.

"Es teiktu, ka tā interese radās, kad to rūpnīcu nojauca un cilvēki sāka domāt – o, tagad tas ir vērtīgs. Cilvēki sapratuši, ka šos traukus vairāk neražos, ka tas, kas ir, tas ir. Tie ir unikāli Latvijai un tie ir ļoti skaisti," pauž kolekcijas autors.

Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja direktora vietniece Marija Kaupere atzīmē: "Mūsdienu cilvēkiem ir tas stāsts par to, – tā ir mana kāzu servīze. Vai plānsiena skaistās mokkas servīzītes, kas bija īpaši 70. gadu beigās, – viņiem tā ir tāda pati vēsture, un, man šķiet, ka to ļoti novērtē."

Teo Ralfa Jēkabsona nākotnes iecere ir izveidot industriālā mantojuma muzeju, kur būtu apskatāms gan Līvānu stikls, gan Rīgas porcelāns un citi Latvijas ražotāju darinājumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti