Rīta Panorāma

"Tesla" rūpnīcai Vācijā sabotāžas dēļ milzu zaudējumi

Rīta Panorāma

Latvijā pēta zāles, kas palīdzēs cīnīties ar Malāriju

Pompejos atrod pēc grieķu mīta par Friksu un Helli veidotu fresku

Pompejos atrod pēc grieķu mīta par Friksu un Helli veidotu fresku

Izrakumos vulkāna izvirduma apraktajā Itālijas senpilsētā Pompejos arheologiem izdevies atrast divus tūkstošus gadus senu fresku, kas veidota pēc kāda sengrieķu mīta motīviem. Darbs ir lieliski saglabājies un sniedz skaidru priekšstatu par mākslu mūsu ēras sākuma periodā.

Senajā Romā labi zināja sengrieķu mītus un bieži izmantoja to motīvus. Arī atrastā darba pamatā ir stāsts par brāli un māsu Friksu un Helli, kuriem nācās bēgt no dzimtenes ar dievu dāvāta auna palīdzību, lai izvairītos no pamātes organizētās upurēšanas. Tomēr virs tagadējā Dardaneļu jūras šauruma notika negadījums, Helle iekrita jūrā, un tieši šis brīdis atainots atrastajā mākslas darbā.
 
Pēc grieķu mīta veidota freska Pompejos
Pēc grieķu mīta veidota freska Pompejos
Pompeju arheoloģiskā parka direktors Gabriels Kutrigels, komentējot atradumu, uzsvēra, ka senās Grieķijas mīti bija klātesoši katrā romiešu mājā. Tas ir arī piemērs tam, kā stāsts ar attēlu un sienu apdares palīdzību kļūst par daļu no seno cilvēku dzīves vides. Freska atrodas 2018. gadā arheologu atklātajā Ledas savrupnamā – ne pārāk lielā, bet ļoti bagātīgi dekorētā villā. Tā ir skaidra liecība par toreizējā turīgā vidusslāņa vēlmi līdzināties augstākajām aprindām.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti