Neretā – sarīkojums «Vēja ziedu zīmē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Vēja ziedu zīmē” – Jāņa Jaunsudrabiņa muzejā „Riekstiņi” 25.augustā notiks rakstnieka 136.jubilejas pasākums, kurā tiks atskaņots kamermūzikas darbs – Imanta Zemzara muzikālā vīzija „Vēja ziedi”, portālam lsm.lv pastāstīja Jāņa Akuratera muzeja pārtstāve Maira Valtere. Pasākums tiek veidots kā divu muzeju – Jāņa Jaunsudrabiņa muzeja „Riekstiņi” un Jāņa Akuratera muzeja kopprojekts – reizē ar rakstnieka dzimšanas dienas svinībām notiks arī Akurateru dzimtas saiets.

Imanta Zemzara skaņdarba – muzikālo vīziju – tapšanu ir iedvesmojusi Jāņa Jaunsudrabiņa daiļrade: dzeja un stāsts “Vēja ziedi”. Skaņdarbu veido muzikālās miniatūras, dueti un solodziesmas, kurās savdabīgi atdzīvināta Rasmas, Spodra un Jāņa mīlestības jūtu poētiskā pasaule, liktens nenovēršamība un Jaunsudrabiņa literāro darbu impresionistiskā tēlainība.

“Rasmas un Spodra mīlas stāsta pēkšņais un nežēlīgais atrisinājums neizskan drūmi traģiskos toņos, drīzāk tā ir dziļa nopūta par skaisto sapni, pēc kura, kā jau pēc sapņa, nāk skaudra atmoda. Stāstā iezīmējas daudzas būtiskas Jaunsudrabiņa tēlojuma īpatnības – stila vienkāršība un plastiskums, gleznainība, krāsu zaigojums. Viņa vēstījumā nav tendences, nav samākslotības, viss tikpat vienkāršs un tikpat sarežģīts kā pati dzīve,” tā par stāstu “Latviešu literatūras vēsturē” raksta literatūrzinātniece Vera Vāvere.

Pirms desmit gadiem – 2003.gadā Imanta Zemzara muzikālo vīziju pirmatskaņojums notika Jāņa Akuratera muzejā, iegūstot klausītāju atsaucību un atzinību. Tagad, pēc 10 gadiem, notiks šī skaņdarba atskaņojuma atjauninājums. Pasākumā „Vēja ziedu zīmē” piedalās: Ieva Parša (mecosoprāns, Rasmas lomā), Jānis Kurševs (tenors, Jāņa lomā), Māris Jēkabsons (baritons, kas izpilda lomu – Jaunsudrabiņš ar makšķeri ), Imants Zemzaris (klavieres), Arvīds Zvagulis (vijole), dzejnieks Māris Salējs un literatūrzinātnieks Jānis Zālītis.

Jānis Jaunsudrabiņš un Jānis Akuraters bija ne tikai kolēģi, bet arī labi draugi, kurus saistīja kopējas intereses. Atmiņās par Akurateru Jaunsudrabiņš raksta: „Vai tā bija Grīziņkalna apkārtne, vai tas bija cietuma un trimdas laiks še un tur, Burtnieku pils, Seces Birznieki vai Torņakalns, dzejnieka pēdējā mītne šai saulē, – visur ir palaisti skaisti brīži tuvībā un auglīgās pārrunās, jo sevišķi par mākslu.” Jānis Jaunsudrabiņš arī rakstījis, ka tieši Jānis Akuraters bijis tas, kurš rosinājis viņu kā jauno gleznotāju, vairāk pievērsties rakstniecībai, saskatot un novērtējot viņa īpašo stāstītāja talantu un „līdz ar pamudinājumiem viņš deva vietu savā žurnālā „Pret Sauli” manām pirmajām skicēm; ar tām es iegāju literatūrā, tās nolīdzināja ceļu maniem „Vēja ziediem” uz Rūdolfu Blaumani.”

Ilgstoša un savstarpēji iedvesmojoša sadarbība Jāņa Jaunsudrabiņa muzejam ir izveidojusies ar Jāņa Akuratera muzeju. Jāņa Jaunsudrabiņa muzejs vairakkārt kopā ar Neretas vidusskolas audzēkņiem no muzeja draugu kopas ir viesojies Jāņa Akuratera muzejā. 2011.gadā kā īpašs notikums bija Jāņa Jaunsudrabiņa muzeja uz Rīgu atvestais pasākums „Baltā mūžība”. Šogad savukārt Jāņa Akuratera muzejs „viesosies” „Riekstiņos” ar pasākumu „Vēja ziedu zīmē” un Akurateru dzimtas saietu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti