Astrīdas Lindgrēnas balva šogad piešķirta Barbro Lindgrēnai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Starptautiskā Astrīdas Lindgrēnas memoriālā balva (ALMA) par devumu bērnu literatūrā šogad piešķirta zviedru rakstniecei Barbro Lindgrēnai, liecina ALMA interneta mājas lapā publicētā informācija. 

Zviedru bērnu rakstniece Barbro Lindgrēna savu literāro darbību uzsākusi 1965.gadā. Viņas daiļradē ir bilžu grāmatas, dzeja, lugas un grāmatas jauniešiem, kas tulkotas vairāk nekā trīsdesmit valodās.

Rakstniecei ir arī mākslinieces izglītība, tādēļ vairākas no savām grāmatām (piemēram, “Matiasa vasara”) viņa ilustrējusi pati. Ilgstoša sadarbība Lindgrēnai veidojusies ar grāmatu ilustrātori Evu Eriksoni – kopīgiem spēkiem izdotas vairākas populāras bilžu grāmatu sērijas par mazo Maksi un viņa ikdienas piedzīvojumiem. Nopietnākas pārdomas par dzīvi autore apraksta savā autobiogrāfisku dienasgrāmatu sērijā, kā arī citos darbos, kas paredzēti pusaudžiem un jauniešiem. 

Barbro Lindgrēnas stāsti ir humora pārpildīti, to unikāli siltais valodas tonis tieši uzrunā bērnu, neraugoties uz to, vai piedāvā aizraujošus piedzīvojumus vai nopietnākas pārdomas. Rakstniecei piemīt reta spēja atcerēties un tālāk nodot to, kā tas ir – būt bērnam. Viņas šķietami vienkāršais valodas stils no jauna uzbur tās noskaņas, kas atbalsojas katrā viņas lasītājā neatkarīgi no viņa vecuma. 

Barbro Lindgrēna ir celmlauze literatūrā. Ar spraigas valodas un bagātu psiholoģisko nianšu palīdzību viņa no jauna atklājusi ne tikai bilžu grāmatas vismazākajiem, bet arī absurda prozas stāstus, bērnu dzeju un daiļliteratūru jauniešiem. Ar meitarību viņa atklāj gan rotaļīgas blēņas un spilgtus prieka mirkļus, gan dzīves neizdibināmo dabu un nāves klātesamību,” par Lindgrēnu stāsta konkursa žūrija. 

ALMA ir viena no prestižākajām starptautiskajām godalgām bērnu grāmatu autoriem. Tā tiek piešķirta par devumu bērnu un jauniešu literatūras jomā rakstniekiem, grāmatu ilustratoriem, pasaku teicējiem un tiem, kuru nopelnus aktīvas lasīšanas popularizēšanā atzinusi ekspertu komisija.

Literatūras balvu 2002.gadā pēc Astrīdas Lindgrēnas nāves nodibināja Zviedrijas valdība, un to piešķir Zviedrijas mākslas padome.

Šī gada balva tiks pasniegta 2. jūnijā Stoholmā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti