Kultūras ziņas

Izdota Latvijas džeza izlases dubultplate

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Rakstnieki uz delnas" – iespēja iepazīt rakstnieku darba dienu

Pasākumā «Rakstnieki uz delnas» ļauj piedzīvot literātu darba dienu

Rakstnieka profesija izsenis radījusi priekštatu par radošu personību noslēpumainību un teksta tapšanas brīnumu. Kultūrtelpā "Tintnīca" prozas lasījumu festivāla laikā izveidots pasākums "Rakstnieki uz delnas". Visas dienas garumā dažādi rakstnieki deva iespēju publiski vērot savu darba dienu, bet kafijas pauzēs uzdot jautājumus un aprunāties.

Rakstniecības un mūzikas muzeja kultūrtelpā "Tintnīca" visas dienas garumā dažādiem latviešu rakstniekiem pasākumā "Rakstnieki uz delnas" bija iespēja izmēģināt, kā ir nodoties savam darbam publiski.

Kultūrtelpas "Tintnīca" kultūras pasākumu organizatore Katrīna Kūkoja stāsta: "Viss, ko mūsu rakstnieki kā šīs profesijas pārstāvji saražo, tas glabājas šeit. Un tad nu tai mājā, kur tas viss agrāk vai vēlāk nonāk, mēs mēģinām izdarīt otrādi. Mēģinām iesākt, kā tad ir, ja šajā vietā sākam rakstīt."

Kādam nepieciešams klusums, sveces, ziedi, citam sava mīļākā kafijas krūze un pat smaržu aromāts. Kādam tas bija eksperiments, citam ierasta lieta.

"Man noteikti ir vajadzīgs klusums, vienatne, limitēts lauks, jo tas, ko es darīšu šodien, mēģināšu rakstīt septiņas stundas. Man tas ir izaicinājums. Es nespēju tik daudz radoši dot," atklāj rakstniece Laura Vinogradova.

Arī rakstniekam Guntim Tāleram svarīgs ir klusums un vientulība, tāpēc piedalīšanos pasākumā viņš uztver kā interesantu eksperimentu: "Tādos apstākļos es parasti nestrādāju."

Savukārt tulkotājs un rakstnieks Vilis Kasims apstākļus sasaista ar iepriekšējo profesiju: "Gadu gaitā, pārceļoties un strādājot dažādus darbus, man likās, ka esmu pieradis strādāt dažādos apstākļos, un šis man atgādina laiku, kad strādāju avīzē. Sēdēju birojā, un blakus galdiņi sastādīti, un tev ir jāuzraksta teksts. Ir noteikts laiks, līdz kuram ir jādara. Tā savā ziņā būs atgriešanās šajā laikā, pagātnē."

Rakstīšanas process ir daudz plašāks par tikai fizisku rakstīšanu. Nozīme ir informācijas meklēšanai un sajūtu ķeršanai. Rakstīšanas maratonu kāds izmantos, lai rediģētu jau uzrakstīto, cits, lai turpinātu iesākto darbu. Bet priekštats, ka rakstu darbi top ar roku un skaistu zoss spalvu vai zīmuli, pazūd mūsdienu tehnoloģiju iespējās.

Rakstniece Dace Rukšāne gan atklāj: "Pārsvarā es vienmēr rakstu pie jūras. Šis būs izņēmums. Parasti man ir tā svecīte, sunīts, ko nepaņēmu līdz. Es šodien turpināšu trešo romānu sērijā "Smaržu stāsti". Tāpēc man līdzi ir arī smaržas, jo atkal būs romāns par smaržām."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti