«Kad karš kļūst personisks» – iznākusi zemessarga Jura Alberta Ulmaņa grāmata par karu Ukrainā

Par draudzību, palīdzību, lepnumu un nāvi, kas piemeklējusi Ukrainas aizstāvjus – klajā nākusi Latvijas zemessarga un alpīnista Jura Alberta Ulmaņa grāmata "Kad karš kļūst personisks". Palīdzot Ukrainas karavīriem ar ekipējumu, piedzīvotās kara šausmas un novērojumus autors ir apkopojis daudzās īsās epizodēs, no kurām katra ir papildināta ar krāsainu ilustrāciju. Visus ienākumus no šīs grāmatas autors apņemas veltīt Ukrainai.

«Kad karš kļūst personisks» – iznākusi zemessarga Jura Alberta Ulmaņa grāmata par karu Ukrainā
00:00 / 03:19
Lejuplādēt

Grāmata "Kad karš kļūst personisks"
Grāmata "Kad karš kļūst personisks"

Latvijas zemessargs Juris Alberts Ulmanis, kurš šogad sasniedza pasaules augstāko virsotni Everestu, savā jaunākajā grāmatā "Kad karš kļūst personisks" apraksta Ukrainas kara pirmo gadu. 26 īsās epizodēs, kas savā starpā nav saistītas, viņš akcentē cilvēku vērtības, karavīru ikdienu un viņu pašaizliedzīgo spēju sadarboties un aizstāvēt Ukrainas neatkarību.

"Es biju vairākās vietās un ar vairākām vienībām strādāju. Es vedu ekipējumu un mantas, ko Latvijas ziedotāji bija sagādājuši. Lai nokļūtu līdz tām vienībām, ir jāiet cauri, kā lai saka, cilvēku filtriem. Toties tiem stāstiņiem ir liels spektrs. [Tur] nav tikai karavīri, tur ir arī civiliedzīvotāji, valsts struktūras, ugunsdzēsēji, glābēji, mediķi un viss kas cits," saka grāmatas autors.

Jautāts, kad karš viņam kļuvis personisks, zemessargs teic: "Man liekas, ka man tas "Wow!" moments bija, kad pirmais draugs gāja bojā. Tas bija brīdis, kad viens pēc otra gāja bojā tie, kurus es pazinu un ar kuriem esmu bijis kopā. Tā grāmata ir veltīta pieciem Ukrainas karavīriem."

Grāmata "Kad karš kļūst personisks"
Grāmata "Kad karš kļūst personisks"

Grāmatas katra emocionālā epizode ir papildināta ar Latvijas Mākslas akadēmijas studenta Gata Šulca ilustrācijām, kas stāstus padara šķietami patiesākus un dziļākus. Tas, piemēram, ir kāds zēns, kurš, turot rokās Ukrainas karogu, katru dienu sveicina savas valsts militārās transporta kolonnas. Savukārt citā darbā ir attēlots kāds karavīrs, kurš ar lāpstu karalaukā rok tranšeju. Ilustrācijas jaunais mākslinieks radījis, iespaidojoties no Ulmaņa fotogrāfijām, kas uzņemtas Ukrainā.

Ulmanis atzīmē: "Tā grāmata mazliet ļauj izprast, kas notiek cilvēkos Ukrainā, – to psiholoģisko, to iejūtību un skaistumu, kas īstenībā ir un ko cilvēks var pārdzīvot. Mēs katru dienu dzirdam – briesmīgi, briesmīgi, naids, naids, naids, slepkavība, slepkavība. No tās visas slepkavības kaut kas ļoti skaists un dievišķs, un cilvēcīgs iznāk ārā. Tas ir tas, ko es mēģināju šajā grāmatā izcelt. Es ceru, ka man sanāca."

Visus ienākumus no grāmatas paredzēts ziedot biedrībai "Tev", lai atbalstītu Ukrainas aizstāvjus. Ulmanis lēš, ka tie varētu būt kādi desmit tūkstoši eiro, kas palīdzētu nopirkt dronus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti