Augstāk par zemi

Personiski stāsti izrādēs: Vai šiem iestudējumiem var likt klāt teātra kritikas mērauklu?

Augstāk par zemi

Uzdrošinieties svinēt! Dažādi Jāņu piedzīvošanas stāsti

"Traka lapsa pār ceļu" - Gaiķu Māra ceļotāja laika dzejoļi krājumā

«Traka lapsa pār ceļu» – dzejnieka Gaiķu Māra ceļojumi dzejas krājumā

"Man šķiet, ka man patreiz ir pats mierīgākais un skaistākais dzīves posms," stāsta dzejnieks Gaiķu Māris, ap kura vārdu savijušās dažādas leģendas: viņa ceļojumi pa Balkāniem un Grieķiju vienatnē, interese par baznīcas vēsturi un ikonogrāfiju. Dzejnieka jaunākais dzejas krājums "Traka lapsa pār ceļu", kurā lielākoties apkopoti dzejoļi, kas tapuši vēl ceļotāja laikos, šogad tika nominēts Latvijas literatūras gada balvas īsajam sarakstam.

Vaicāts, kur Māris šobrīd atrod dzīves skaistumu, dzejnieks atbild: "Tas skaistums ir tas, ka nav tā trauksme, kas bija agrāk. Kaut kāda sevis meklēšana, vietas meklēšana vai interešu meklēšana." Šobrīd Gaiķu Māris ir dārznieks un sastopams Vērmanes dārzā, kā arī jau gandrīz desmit gadus dzejnieks uzturas Rīgā. Izdot krājumu "Traka lapsa pār ceļu" dzejnieku pamudinājis draugs, novadnieks un izdevējs Valters Dakša, kurš piedāvājis arī esošo dzejas krājuma nosaukumu. "Šīs grāmatas pirmais nosaukums bija "Mirst mana pasaku govs", [..]. Mēs sākām maketēt un likt kopā, un tad kaut kā mēs nonācām pie domas, ka pietiek jau tās nāves un tās miršanas, ka varētu kaut ko savādāku," skaidro Gaiķu Māris. Dzejoļu krājumā ietvertais cikls par govi ir veltījums dzejnieka jau mūžībā aizgājušajai mātei.

Komponists Ģirts Bišs skaņdarbam "Rītausmai degošie vārdi", ko izpilda Radiokoris un kamerorķestris "Sinfonietta", izmantojis Gaiķu Māra dzeju. Bišs uzaicinājis teksta autoru uz koncertu, kurā notika skaņdarba pirmatskaņojums, un to Māris atceras ar saviļņojumu: "Sēdēju pārpildītā Pēterbaznīcā, pašā pēdējā rindā, un asaras tecēja no pārsteiguma."

Dzejas krājuma "Traka lapsa pār ceļu" vecākais dzejolis datējams ar 2002. gadu, savukārt nodaļu nosaukumi tapuši, iedvesmojoties no apceļotajām vietām. Nodaļa "Orfejs" tapusi pēc viena no Orfeja alu apmeklējumiem, kuras atrodamas Grieķijā, Turcijā un Bulgārijā. "Nokāpt Orfeja alā, tā ir gandrīz 100m dziļumā, un tur paliek auksts, tad siltāks, mitrāks, tad nāk tvaiki un visas brilles apraso. [..] Tā sajūta ir, ka esi ļoti tuvu Aīda valstībai," stāsta Gaiķu Māris.

Dzejā Gaiķu Māris debitēja 2006. gadā ar krājumu "Mugursoma", togad viņš ieguva Latvijas Literatūras gada balvu par labāko debiju, nākamais krājums "Gribu ēst" sekoja 2011. gadā, līdz nupat iznākušajam – "Traka lapsa pār ceļu" – bija jāpagaida 12 gadi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti