Jauno vēsturnieku intervijas ar barikāžu dalībniekiem izdotas grāmatā «Barikādes 1991»

Ceļu pie lasītājiem sāk grāmata "Barikādes 1991", kurā aprakstīta 1991. gada barikāžu vēsture un nozīme, kā arī apkopotas jauno vēsturnieku intervijas ar barikāžu dalībniekiem, informē apgāda "Jumava" pārstāvji.

"Barikādes pamatoti tiek pieminētas kā viens no nozīmīgākajiem lūzuma punktiem, kas veicināja Latvijas neatkarības atgūšanu. Barikāžu pieredze joprojām dzīvo dalībnieku stāstos un atmiņās, kas ir atspoguļotas šajā grāmatā," par grāmatu sacīja izdevēji.

Grāmata saturiski sastāv no divām daļām. Pirmā daļa apraksta barikāžu vēsturi, politisko kontekstu un to nozīmību neatkarības atgūšanā. Savukārt otrā daļa ir jaunākās paaudzes, kas ir dzimuši pēc 1991. gada notikumiem, veidotās intervijas ar barikāžu dalībniekiem. Intervijas ir papildinātas ar tā laika fotogrāfijām. Grāmatu ievada Romualda Ražuka, Latvijas Tautas frontes priekšsēdētāja, priekšvārds.

Romualds Ražuks, atsaucoties uz iespējamiem draudiem Latvijas drošībai, norāda: "Pēc vairāk nekā trim gadu desmitiem ir tik svarīga jaunās paaudzes spēja izprast šo mūsu 1991. gada janvāra barikāžu pieredzi un izmantot to, ja būs nepieciešams. Šī grāmata ir mēģinājums paskatīties uz tālaika notikumiem ar jaunu cilvēku acīm pasaulē, kas ir nesalīdzināma ar mūsu barikāžu laiku."

Apgāda "Jumava" vadītājs Juris Visockis šīs grāmatas nozīmību raksturo sekojoši: "Manai paaudzei barikādes ir lielākais mūža notikums. Lai kādi dokumenti un vērtējumi būtu vēsturnieku rīcībā, Baltijas valstu Barikāžu stāsts paliks mūžībai kā tautu cīņa par brīvību. Komunisma ideju autoriem, kam pieder spārnotais sauklis, ka darbaļaudīm nav, ko zaudēt, izņemot savas važas, acīmredzot nebija ienācis prātā, ka tas attiecas arī uz padomju tautu. Tā nu mums nebija bail kailām rokām stāvēt pretī ar atombumbām apbruņotai lielvarai. Tālaika bildes un atmiņas ar tipisku padomju dzīves atmosfēru paliks neizdzēšamā tautas atmiņā. Šī grāmata ir pārbaudījums mūsu nākamajām paaudzēm, jo visi barikāžu stāsti ir izdzīvoti ar to acīm, kas dzimuši pēc 1991. gada."

Ceturtdien, 18. janvārī, pulksten16.00 Barikāžu muzejā Krāmu ielā 3 notiks grāmatas atvēršanas svētki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti