Kultūras rondo

Koncerts “Suitu kods mūzikā” - apliecinājums Kurzemes identitātes un kultūras sejai

Kultūras rondo

Tilts starp Helsinkiem un Rīgu 3D fotogrāfijās - izstāde “tRĪGAnometrija” Āgenskalna tirgū

Iznācis ukraiņu izcelsmes dzejnieka Iļjas Kaminska krājums "Kurlā republika"

Cilvēka drosme un vājums ukraiņu izcelsmes dzejnieka Iļjas Kaminska krājumā «Kurlā republika»

"Saturs ir svarīgākais, bet arī forma viņam ir. Kaminskis domā par visu veselumu, kopumu," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta ukraiņu izcelsmes amerikāņu dzejnieka Iļjas Kaminska krājuma "Kurlā republika" atdzejotājs Raimonds Ķirķis. Dzejas krājumu melnajā modernās dzejas sērijā izdevis apgāds "Neputns".

Krājums "Kurlā republika" ir poētiska liecība tam, ar ko nākas saskarties jebkurai kopienai, kas nonākusi svešas varas okupācijas apstākļos, par cilvēka drosmi un vājumu šādās situācijās un neizdzēšamo cerību, ko cilvēki saglabā. "Kaut grāmatā tiešas atsauces nav, tas ir visai acīmredzami, ka 2014. gada notikumi ir jau iedvesmojuši šo grāmatu un diemžēl tā grāmata nekļuva tikai par literāru faktu ar atskatu uz 2014. gadu, bet no jauna aktualizējās tagad," stāsta atdzejotājs Raimonds Ķirķis.

Krājumā vēstīts par kādu izdomātu pilsētu, kas atrodas svešas armijas okupācijā, un tās iedzīvotāju kluso pretošanos. Krājums iesākas ar dzejoli par nedzirdīgu puiku Petju, kurš tiek nošauts par necieņas izrādīšanu karavīram. Pēc šī notikuma visa pilsēta apņemas zaudēt dzirdi, tādējādi protestējot pret armijas klātbūtni un zvērībām. Krājums veidots kompozicionāli viengabalains ar dramaturģisku attīstību, ko iezīmē arī tā dalījums divos cēlienos – "Pilsētas ļaužu stāsts par Soņu un Alfonso" un "Pilsētas ļaužu stāsts par Tanti Gaļu".

"Mūsdienās Latvijā tā ir reta parādība, ka top izdotas grāmatas citu valstu autoriem, kamēr viņi vēl ir dzīvi un nav gluži vēl klasiķi gados. Šis tādā ziņā ir unikāls gadījums, bet Kaminskis latviešu dzejnieku aprindās ir visai labi zināms un augstu cienīts," stāsta Raimonds Ķirķis. Dzejas krājums "Kurlā republika" angļu valodā iznāca 2019. gadā un, kā atklāj atdzejotājs, ar to viņu iepazīstinājis dzejnieks Artis Ostups. "Pagājušā gada februāra beigās, marta sākumā es no jauna atgriezos pie šīs grāmatas[..] un nolēmu, ka tā ir jāatdzejo un tas jādara steidzīgi," skaidro Ķirķis.

Iļja Kaminskis (1977) ir viens no zināmākajiem un nozīmīgākajiem mūsdienu amerikāņu dzejniekiem. Dzimis Ukrainā, Odesā, drīz pēc PSRS sabrukuma ar ģimeni pārcēlies uz dzīvi ASV, kļuvis par tās pilsoni. Ir izdotas divas Kaminska grāmatas "Dejojot Odesā" (2004) un "Kurlā republika" (2019), no kurām otra dzejnieku padarīja starptautiski slavenu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti