Dienas ziņas

Katlakalnā aizvadīta IV Lielā stāstu nakts

Dienas ziņas

Valdība neatbalsta deputātu priekšlikumus

Deju kolektīvam īpaši veidota tērpu kolekcija

Rēzeknes novada deju kolektīvam rada tērpus 20. gadsimta sākuma stilā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem un 2 mēnešiem.

20. gadsimta sākuma modes stilā radīti dāmu un vīrieši tērpi nesen izveidoti vienam no Rēzeknes novada deju kolektīviem. Kolekciju izstrādāja vietējā dizainere Velga Krukovska. Atbilstoši tērpu tematikai deju kolektīvam top arī jauns repertuārs.

Dizaineres Velgas Krukovskas darbnīcā jau vairākus gadus uz audumu tiek pārnestas visdrošākās idejas, vēlāk pārtopot par tērpu kolekcijām, kā arī tiek dota otra elpa novecojušām drēbēm. Ar tērpu dizainu Krukovska sapņoja nodarboties kopš bērnības, taču, dzīvei ieviešot savas korekcijas, pilnībā atdoties sirdslietai un profesionāli nodarboties ar dizainu kļuva iespējams vien pirms astoņiem gadiem.

"Laikam Dievs noliek cilvēkam to ceļu, kāds viņam jāiet," vērtē dizainere, zīmola "Velga Code" radītāja Velga Krukovska.

Viņas veidotie tērpi rotā vairākus Rēzeknes novada vokālo un deju kolektīvu dalībniekus, taču lielāko prieku māksliniecei sagādā kolekciju veidošana, kur var izpausties pilnā mērā.

Pēdējā no kolekcijām tapa nesen, un tā ietver 20. gadsimta sākuma pilsētnieku vīriešu un sieviešu kostīmus, kuri izveidoti projektā "Promenāde" Rēzeknes novada Verēmu pagasta vidējās paaudzes deju kolektīva "Kūzuls" vajadzībām.

Darba sākumā paveikts pētnieciskais darbs, stāstīja māksliniece. Daudz vizuālās informācijas par tērpu izskatu aizgūts no seriāla "Sāpju ceļš", veidota pēc tā paša nosaukuma Ļeva Tolstoja darba.

20. gadsimta sākuma mode akcentē sievišķību – garie svārki, izcelts viduklis, visdažādākie dekoratīvie elementi. Savukārt vīriešu tērps vairāk līdzinās mūsdienu,

jo tieši tajā laikā ir izveidojies tā pamats – žakete, krekls un veste. Tā laika abu dzimumu kostīms nav iedomājams bez cepurēm.

"Ļoti aizrāvos, tā kā nekad nebiju taisījusi. Kad pirmā cepure tapa, tās slūžas bija vaļā," stāstīja māksliniece.

Tērpu kolekcija atradīsies Verēmu Kultūras namā, un atbilstoši tērpu noskaņai deju kolektīvs "Kūzuls" strādā pie jauna repertuāra. Tiek apsvērta arī doma par tērpu izmantošanu dažādu fotosesiju veidošanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti