Vai zini?

Vai zini, ka Majoros Jomas ielā kādreiz tirgoja Anša Cīruļa keramiku?

Vai zini?

Vai zini, ka stikla pērles var izgatavot dažādos veidos?

Vai zini, ka "Splendid Palace" ir pirmā brīvstāvošā celtne Rīgā, kas celta kā kinoteātris?

Vai zini, ka «Splendid Palace» ir pirmā brīvstāvošā celtne Rīgā, kas celta kā kinoteātris?

Vai zinājāt, ka kinoteātris "Splendid Palace" ir pirmā brīvstāvošā celtne Rīgā, kas iecerēta un celta tieši kā kinoteātris? Tā dibinātāji Vasilijs Jemeļjanovs un Leonīds Falšteins būvniecības vajadzībām ņēma kredītu bankā, ieķīlājot Elizabetes ielā nopirkto zemes gabalu.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Jau 1923. gadā laikraksts "Jaunākās Ziņas" rakstīja, ka tiek atvērts grezns kinoteātris, kas izmaksājis 850 000 latu.

Ir zināms, ka celtniecības darbos piedalījās 990 strādnieku un greznais nams tiks uzcelts 10 mēnešos.

Savu pirmo kinoteātri Jemeļjanovs, kurš dzimis Pēterburgas nomalē, nabadzīga kurpnieka ģimenē, izveidoja jau trīsdesmit gadu vecumā. Taču Vasilijs iepazinās ar igauņu izcelsmes meiteni Mariju, revolūcijai sākoties, viņi pameta Krieviju, vispirms pārceļoties uz Igauniju, bet 1920. gadā kopā ar astoņus mēnešus veco meitu ģimene pārcēlās uz Rīgu, kļūstot par Latvijas pavalstniekiem.

Rīgā tolaik jau darbojās vairāk nekā 20 vietas, kur rādīja tehnoloģiju brīnumu, kustīgās bildes jeb, kā mēs tagad sakām, – kino! Kopīgo biznesu Vasilijs Jemeļjamovs uzsāka kopā ar Igaunijā iepazīto Leonīdu Falšteinu. Viņi sāka ar to, ka nodibināja filmu iznomāšanas uzņēmumu ar lepnu nosaukumu "Rojal Film". Filmas viņi iepirka Vācijā, kur no aprites izgājušās lentes pārdeva uz svara.

Par 100 dolāriem tika iepirktas gadsimta sākumā veidotas, tātad tam laikam par vecām uzskatāmas vācu, franču un amerikāņu filmas. Bizness bija veiksmīgs, un publikai kino izklaide patika. Nebija šaubu, ka Rīga ir gatava kino pilij, kur biļetes bija dārgākas nekā citās vietās.

Lētākās biļetes "Splendid Palace" maksāja no 70 santīmiem līdz 2 latiem, un cena bija atkarīga no izvēlētās rindas zālē. Citās kino vietās biļete maksāja no 5 līdz 25 santīmiem.

Tolaik kinoteātrī "Splendid Palace" bija 824 sēdvietas, un šis kinoteātris izcēlās ar publikas dažādību, jo kino prieku pa retam atļāvās arī ne tik turīgie ļaudis.

Uz Elizabetes ielas līdz trīsdesmito gadu beigām atradās vēl divi citi kinoteātri, kuru telpas bija pielāgotas kino izrādīšanai: pa labi no jaunās kino pils atradās "Astorija" un pa kreisi – kinoteātris "Maska". Tāpēc šo Elizabetes ielas posmu mēdza dēvēt par Rīgas Brodveju. Starp citu, arī pašlaik Elizabetes ielu mēdz dēvēt par kino ielu, un uz tās atrodas trīs kinoteātri: pa labi – "Kino Bize", pa kreisi – "K. Suns".

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti