Liecības par čekas represijām jaunatklātajā izstādē «Nacionālā sardze» Stūra mājā

18. aprīlī Stūra mājā atklās jaunu izstādi, veltītu pretošanās kustībai "Nacionālā sardze" un tās vadītājam Jūlijam Bračam.

Organizāciju izveidoja 1941. gada nogalē. Tajā darbojās galvenokārt patriotiski noskaņoti jaunieši, kas pēc Sarkanās armijas atkāpšanās vāca un pētīja čekas galvenajā mājā steigā pamestos dokumentus. Apzināja liecības par čekas veiktajām represijām un noziegumiem.

Līdz ar padomju otro okupāciju organizācijas dalībnieki devās trimdā, daļu dokumentu paņemot sev līdzi. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas dokumenti nonāca Latvijas Okupācijas muzeja krājumā. Neliela daļa no tiem būs skatāma izstādē Stūra mājā.

Izstāde par «Nacionālo sardzi» un Jūliju Braču Stūra mājā
00:00 / 04:37
Lejuplādēt

Izstādes "Nacionālā sardze" kuratore Viktorija Pivena.
Izstādes "Nacionālā sardze" kuratore Viktorija Pivena.

"Nacionālajai sardzei" veltītā izstāde ir jau otrā, ko Stūra mājā veido vēsturniece no Ukrainas, no Harkivas – Viktorija Pivena. Viņa kara sākumā kā bēgle ieradās Latvijā, un nu jau divus gadus strādā Latvijas Okupācijas muzejā par gidi un izstāžu kuratori: "Tas ir simboliski, ka mēs atklājam izstādi tieši šajā vietā, kur ir organizācijas "Nacionālā sardze" sākotne.

Izstāde sākas ar stāstu par organizācijas līderi Jūliju Braču. Redzam gan fotogrāfijas, gan publikācijas, gan vēstules, kas atspoguļo gan viņa darbību Latvijā, gan trimdā."

Tālāk izstāde iepazīstina ar "Nacionālās sardzes" darbību. Dokumenti liecina, ka viņi pētīja visdažādākos čekas materiālus, personu iztaujāšanas protokolus, aizvesto un noslepkavoto cilvēku kartotēku. Tāpat vāca čekas ēkai tuvumā dzīvojošo cilvēku liecības par viņu novēroto, dokumentēja čekas pagrabos ieslodzīto atstātos uzrakstus uz sienām.

"Dokumenti ir ļoti dažādi. Arī dažādās valodās. Šeit jūs, piemēram, redzat to cilvēku vēstules padomju varas institūcijām, kuru tuvinieki ir arestēti. Cilvēki lūdz sniegt informāciju, kur atrodas viņu tuvinieki, lūdz satikšanos, kā arī iespēju atbrīvot radiniekus pret drošības naudu. Šeit savukārt redzams saraksts ar cilvēkiem, kas arestēti par kontrrevolucionāru darbību, ko papildina arī fotogrāfijas. Blakus tām – ložu čaulītes – atrastas tepat Stūra mājas sienās," rāda Viktorija Pivena.

Redzami arī pretpadomju aģitācijas materiāli, to vidū plakāts ar uzsaukumu latviešiem – "Krājiet spēkus cīņai par jaunu brīvu Latviju! Nost svešas varas!".

Apskatāma arī liecība, kāda – ar padomju simboliku izraibināta – čekas māja izskatījās padomju gados.

Izstāde par kustību "Nacionālo sardzi" Stūra mājā
Izstāde par kustību "Nacionālo sardzi" Stūra mājā

Viktoriju Pivenu pārsteidzis, ka dokumentu kolekcijā bijušas arī vēstules ukraiņu valodā. Kāda tām saistība ar Jūliju Braču, pagaidām paliek mīkla, bet vēstules sūtītas no nacistu okupētās Ukrainas uz Vāciju kādai Annai Demeškovskai.

"Mēs arī piedāvājam dažus citātus, lūk, viens : "…rakstu tev vēstuli no dzimtās puses uz tālo Vāciju… Daru zināmu, ka mēs esam dzīvi un veseli, ko arī tev novēlam tavā tagadējā dzīvē. Tēvs jautā, vai tev ir apģērbs un vai neesi saplēsusi savus zābakus?". Lūk, moments, kas apliecina, ka vecāki visos laikos pārdzīvo par saviem bērniem," teic kuratore.

Viktorijai Pivenai patiesas apbrīnas cienīgi šķiet arī tas, ka, dodoties trimdā, "Nacionālā sardze" tik daudzus dokumentus tomēr spēja nosargāt un saglabāt: "Es pati tagad ļoti labi zinu, ko nozīmē atstāt savas mājas un aizbraukt. Tāpēc tas man šķiet gandrīz neticami, ka viņi spēja nosargāt un saglabāt šos dokumentus, un pēc tam vēl atgriezt atpakaļ Latvijā. Tāpēc mani šis stāsts kopumā ļoti iedvesmo, tāpat kā drosmīgi cilvēki, kas vienmēr paliek uzticīgi savām idejām un pārliecībai".

Izstāde par «Nacionālo sardzi» Stūra mājā
Izstāde par «Nacionālo sardzi» Stūra mājā

Jūlijs Bračs kādā savā publikācijā pats atzinis, ka "Nacionālās sardzes" darbības mērķis bija noskaidrot padomju okupācijas pirmā perioda notikumus un pārvērst čekas kameras vēstures piemineklī, kas būtu zīmīga liecība nākamajām paaudzēm.

Simboliski sanācis, ka šo izstādi atklāj tieši šajā laikā, kad ap Stūra mājas likteni izvērušās tik karstas diskusijas – uzskata Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība: "Protams, šobrīd muzejs ir gatavs turpināt darbu pie jebkuriem apstākļiem. Pat tad, ja, teiksim, nams tiek nodots tālāk izsolei. Šobrīd namā aktīvi notiek darbi, lai mēs varētu turpināt darbību drošos apstākļos, jo, kā zināms, 7. maijā ir jābūt izpildītiem ugunsdrošības pasākumiem. Šobrīd daļa darbu ir pabeigti, vēl ir arī darāmi, bet mēs ļoti ceram, ka pēc 7. maija mēs varēsim darbu turpināt, varēs nākt tūrēs apmeklētāji, apskatīt gan kameras, gan ekspozīciju, gan jauno izstādi."

Jaunā izstāde, veltīta "Nacionālās sardzes" darbībai un tās vadītājam Jūlijam Bračam, apskatāma Stūra mājā, izstādes "Čekas vēsture Latvijā" telpās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti