Upītes ciemā nemateriālās kultūras mantojuma centrs atsācis darbu ar izpārdotiem pasākumiem

Upīte ir mazs lauku ciems Balvu novadā trīs kilometru attālumā no Krievijas robežas. Tajā dzīvo tikai aptuveni 100 cilvēku, un vietējie ir aktīvi ļaudis – izzina un saglabā savu nemateriālo kultūras mantojumu un labprāt apmeklē arī tur rīkotos izklaides pasākumus. Pirms pieciem gadiem Upītes kultūrtelpa iekļauta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Ciemā esošajā nemateriālās kultūras mantojuma centrā nesen noslēgušies renovācijas un pārbūves darbi.

Upītes ciemā nemateriālās kultūras mantojuma centrs atsācis darbu ar izpārdotiem pasākumiem
00:00 / 04:47
Lejuplādēt

Upītes nemateriālās kultūras mantojuma centra vadītājs Andris Slišāns
Upītes nemateriālās kultūras mantojuma centra vadītājs Andris Slišāns

Latvijas Radio kopā ar Upītes nemateriālās kultūras mantojuma centra vadītāju Andri Slišānu devās aplūkot jaunās telpas. Centrā ir Upītes bibliotēka, Upītes tautas nams un Antona Slišāna Upītes kultūrvēstures muzejs.

Centra ēka darbu atsākusi augusta nogalē. Kopējais valsts un pašvaldības finansējums renovācijai bijis apmēram 800 tūkstoši eiro.

Andris Slišāns par savu darbu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā un latgaliskās vides veicināšanu saņēmis Valsts prezidenta augstāko apbalvojumu Triju Zvaigžņu ordeni.

Slišāns izrādīja izremontētās telpas: "Sāksim pa šo paveco galu vispirms. Mums kultūras nams ir celts 60., 61. gadā 20. gadsimtā. Līdz šim tas bija tikai kaut kādus mazus kosmētiskus remontus piedzīvojis. Bet tagad mēs te tā nopietni – nosiltinājām un visu iekšā smuki izremontējām."

Centram ir uzcelta jauna piebūve, un pēc rekonstrukcijas tas ir ieguvis jaunas palīgtelpas, lielu izstāžu zāli, muzeja fondu telpas, kā arī pilnībā atjaunotu tautas nama zāli un bibliotēkas telpas.

Tobrīd, kad Latvijas Radio viesojās ēkā, tur valdīja rosība. Notika pēdējā interneta žurnāla "Satori" autoru radošās nometnes diena, un vakarā paredzēta "Dirty deal teatro" izrāde.

Bibliotēka gan pagaidām vēl nav iekārtota. Šobrīd vienā no tās telpām ir izstādīts Andra māsas teātra gaismu mākslinieces Lienītes Slišānes lielformāta adījums. "Divus gadus viņa adīja. Tas viss ir ar rokām adīts. Nav ar mašīnu," pastāstīja Andris Slišāns.

Darbs aizņem visu sienu un daļu grīdas. Tas ir četrus metrus plats un vairāk nekā piecus metrus garš. Uz bēšas krāsas vilnas fona melniem burtiem bērna rokrakstā vairākkārt ir ieadīts vārds "mamma".

"Darbs saucas "Mamma", un te ir viņas dēla rokraksts, kad pirmo reizi uzrakstīja un kad pēdējo reizi uzrakstīja. Traģisks stāsts ir par viņas dēlu, ka viņu vilciens notrieca. Maģistra darbs viss bija par sērošanu un mākslu," piebilst centra vadītājs.

Lienītes Slišānes lielformāta adījums Upītes nemateriālās kultūras mantojuma centrā, 2023. gada sept...
Lienītes Slišānes lielformāta adījums Upītes nemateriālās kultūras mantojuma centrā, 2023. gada septembris.

Blakus būs latgaliešu istaba. "Mums ir saglabājies Antona Slišāna rakstāmgalds, ir viņa skapis."

Andra Slišāna tēvs Antons Slišāns bija rakstnieks, kultūras darbinieks un Latvijā zināms Ziemeļlatgales novadpētnieks.

Lai nemateriālā kultūras mantojuma centra ēka kļūtu funkcionālāka, bija nepieciešamas jaunas telpas. Tāpēc tai renovācijas darbu laikā uzcelta piebūve. "Te mums jauna ieeja. Šī mums būs muzeja ieeja," rādīja Andris Slišāns un atklāja, ka piebūve galvenokārt būs paredzēta Antona Slišāna Upītes kultūrvēstures muzeja vajadzībām.

Uzkāpjot pa jaunajām oša koka kāpnēm otrajā stāvā, Andris ieveda plašā bēniņu telpā bez logiem: "Fondu telpa būs muzejam – fondiem, kuri nedrīkst būt ne saulē, ne [tos drīkst ietekmēt] citi apstākļi."

Telpā tobrīd salikti vairāki desmiti saliekamo gultu, un tur rosījās tehniskie darbinieki. ""Dirty deal teatro" šodien būs Ingas Tropas izrāde "Pārcēlāja". Principā būs liela izstāžu zāle, un tādiem intīmiem pasākumiem – tādai izrādei, kā šī "Pārcēlāja" tieši laikā šī telpa," teica Andris Slišāns.

Viņš pastāstīja, ka blakus telpā notikšot muzejpedagoģisko programmu nodarbības bērniem: "Aušana, ar mālu, ar maizi, pīšana. Amatnieciskās lietas mēs te varēsim darīt. Nevajadzēs tā, kā iepriekš bija – vienu dienu bibliotēkā, otru dienu muzejā. Mums muzejs nav tāds tradicionālais muzejs, kur tu atnāc un ieraugi lietas, kas saliktas.

Mums muzejs ir stāsts un darbība, nemateriālās kultūras pārmantošana un bērniem kaut kā jauna iemācīšana."

Izejot ārā, un Andris Slišāns veda rādīt aiz nemateriālā kultūras mantojuma centra "Upīte" nesen uzbūvēto maizes krāsni un keramikas apdedzināšanas cepli: "Mūsu pagastā ir viena jauna podniece Lība Ločmele. Es domāju, ka mēs ar viņu sadarbosimies. Un arī Baltinavas pusē ir podniece Lilita Kūkoja. Gan jau viņas mums nāks talkā – iemācīs mūs."

Upītes nemateriālās kultūras mantojuma centra vadītājs Andris Slišāns
Upītes nemateriālās kultūras mantojuma centra vadītājs Andris Slišāns

Andris Slišāns nešaubās – arī turpmāk Upītē netrūks pasākumu un viņiem izdosies arī tik mazā ciemā piesaistīt apmeklētājus. "Pašlaik visi, kas ir bijuši, viss ir pilns bijis. Uz atklāšanu viss bija pilns, visi krēsli [aizņemti], nebija vairs vietas, visi stāvēja. Pēc atklāšanas bija [Latvijas] Nacionālā teātra izrāde. Arī viss pilns, un nebija vietas, stāvēja kājās. Uz leļļu teātri bija pilna visa zāle. Tik daudz piebrauca, es nezinu, no kurienes bērni radās tik daudz. Tagad rakstnieku nometne apdzīvo, un šodien "Dirty deal teatro" arī pilnībā izpārdota izrāde," stāstīja Slišāns.

Nākamais lielais pasākums Upītē, kuras kultūrtelpa iekļauta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, paredzēts 16. septembrī. Tas būs vecākais latgaliešu mīlestības dzejas un mūzikas festivāls "Upītes uobeļduorzs".

Upītes nemateriālās kultūras mantojuma centrs
Upītes nemateriālās kultūras mantojuma centrs

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti