Kultūras ziņas

Rīt uzzināsim "Kilograms kultūras 2020" laureātus

Kultūras ziņas

Sumināti "Liepājas kultūras balvas" laureāti

Atsāk filmēt "Mātes pienu"

Nora Ikstena «Mātes piena» filmēšanas laukumā: Jūtos, ka piedzīvoju vēsturisku brīdi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Atsākta pēc Noras Ikstenas romāna “Mātes piens” topošās filmas uzņemšana. Režisore Ināra Kolmane februāra nogalē nofilmējusi filmas ziemas epizodes. Ar 25. februārī uzņemtajiem dramatiskajiem notikumiem mežziņa mājās Ikstenas grāmatā sākas stāsts par viņas dzimtu. Ar šo epizodi sāksies arī topošā filma, kas sāpīgi ietekmēs šī stāsta sieviešu likteņus vairākās paaudzēs. Filmēšanas laukumā notiekošo vēroja arī pati rakstniece.

Noras Ikstenas grāmata “Mātes piens” ir ļoti personisks, autobiogrāfisks stāsts par sievietēm, kurām jāvar izdzīvot, izaudzināt bērnus, nosargāt un nenodot arī savus garīgos ideālus. Filma aptver notikumus, sākot ar 1944. gadu, līdz pat deviņdesmitajiem gadiem, Latvijai smagajā laikā, dzīvojot svešas lielvaras fiziskajos un mentālajos žņaugos.

“Pirmo reizi tu rakstot to atceries un it kā pats domās vizualizē, bet šodien es to ieraudzīju tik autentiski!

Tas ir tas, kā es to savās domās iztēlojos.

Es tagad redzēju otro reizi – tādā kā melnbaltā filmā. Likās, ka atdzīvojies no tā, ko ome kādreiz stāstīja,” pārdomās par redzēto filmēšanas laukumā dalījās rakstniece Nora Ikstena.

Aktrise Inga Tropa stāstīja: “Norai Ikstenai ir izdevies tajā “Mātes pienā” ierakstīt un nodot to kodu, kas mēs esam. Arī šodien filmējot es jūtu līdzi, jūtu, kā no skapjiem, no čemodāniem, no asinsrites un nervu sistēmas nāk ārā šie cilvēki – mani, Noras, Ināras un, es pieļauju, vēl daudzu citu.”

Filmas “Mātes piens” pirmās epizodes izdevās uzfilmēt pagājušā gada rudenī, Covid-19 pandēmijas atelpas brīdī. Režisore Ināra Kolmane par darbu pie filmas stāstīja: “Es respektēju, ko ir rakstījusi Nora, bet es respektēju arī savu intuīciju, jūtos ļoti brīvi, jo Nora man arī šīs tiesības ir devusi. Arī scenāristam, rakstot scenāriju. Jo, ja mēs gribētu izlikt visu grāmatu, mums būtu sešas stundas [gara] filma. Varoņi pārmiesojas, attiecīgi piemeklējot aktierus, plus mēs izejam cauri veselam gadsimtam.”

Nora Ikstena atzīmēja – viņa redz, ka filmas komanda strādā ar lielu atdevi, profesionalitāti un sirsnību. Viņa arī uzsvēra:

“Es personiski jūtos, ka piedzīvoju tādu vēsturisku brīdi, un priecājos, ka man tas ir dots."

Scenāriju ar Noras Ikstenas atļauju filmas vajadzībām veidojis Arvis Kolmanis. “Mātes piens” uzņemšana turpināsies vēl martā un 2021. gada vasarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti