Kuldīgā fotomākslinieki fiksē interjeru detaļas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 6 mēnešiem.

Valsts svētku dienā Kuldīgas novada muzejā atklāj fotokluba „Divas upes” fotogrāfiju izstādi „Cilvēks&Telpa”. Izstāde tapusi, sadarbojoties ar Kuldīgas novadu muzeju, lai fiksētu cilvēkus un dažādus pilsētas interjerus, piemēram, veikalos, kafejnīcās un citviet. Fotogrāfijas papildinās muzeja krājumu. 18. novembrī ieeja Kuldīgas novada muzejā ir bez maksas, bet izstādes atklāšana paredzēta pulksten 13.

Cilvēks un telpa. Viens otru vieno un veido. Veido unikālo un raksturīgo – uzsver Ieva Benefelde. Viņa ir viena no fotokluba „Divas upes” dibinātājām un izstādes idejas autore:

„Mans tiešais darbs ir strādāt Skrundas televīzijā. Es zinu, cik svarīgi, arī man veidojot sižetus, ir muzejā saglabātais materiāls. Ko es varu pastāstīt par Kuldīgu? Par Kuldīgu pirms gadsimta liecina tieši fotogrāfijas. Video nebija, bet fotogrāfijas glabājas muzejā. Man bija loģisks jautājums muzejam, kā tas notiek šobrīd? Vai notiek fiksācija? Izrādījās, ka ar to ir diezgan bēdīgi. Visvairāk trūkstot interjera bilžu no veikaliņiem, kafejnīcām, tāpēc sākām fotografēt interjerus.”

Fotokluba „Divas upes” dalībnieki paši izvēlējās vietu, kuru fotografēt. Piemēram,  Dace Strazdiņa, fotografējusi vienu no Kuldīgas krodziņiem: „Es fotografēju vietējo krodziņu „Stenders”. Bildēs redzams īpašnieks ar savu meitu. Man patīk krodziņa veclaicīgais interjers, tur ir daudz dažādu detaļu.” 

Izstādes afišas fotogrāfiju radījusi  Sintija Verpakovska. Viņa bildē savienojusi divas fotogrāfijas. Centrālais tēls ir sievietes portrets.

„Otrā pusē ir telpa, varētu teikt, ka grausts -  tā ir pamesta ēka, tukša telpa ar krēslu. Es domāju, ka neviena telpa nevar būt tukša, un sienām ir ausis. Katrs šo fotogrāfiju uztver savādāk,” domā Sintija.

Foto fiksācijas ir apkopotas izstādē „Cilvēks&Telpa”, kurā redzamas 73 melnbaltas un krāsainas fotogrāfijas, kas izprintētas uz lielformāta plakātiem. Fotogrāfijas radījuši 16 foto kluba biedri (Jānis Mertens, Inta Ziediņa, Dace Strazdiņa, Aija Kņaze, Ilze Kociņa, Laima Gūtmane, Artis Gustovskis, Sintija Verpakovska, Dagnija Grundberga, Dzintars Leja, Ivars Prūsis, Marika Skricka, Vita Purviņa, Alans Perševics, Ieva Benefelde, Viktors Bērziņš) . Fotokluba tradīcijas Kuldīgā tika atjaunotas 2013. gadā un tagad tas aktīvi darbojas, veidojot izstādes un aicinot uz Kuldīgu foto jomas profesionāļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti