Rīta Panorāma

Gabonā pučisti ieceļ jaunu valsts vadītāju

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Venēcijā atklāts starptautiskais kinofestivāls

Venēcijā atklāts starptautiskais kinofestivāls

Itālijas pilsētā Venēcijā atklāts 80. starptautiskais kinofestivāls. Par galveno balvu – "Zelta lauvu" – tajā sacentīsies 23 lentes. 

Jau iepriekš bija zināms, ka pasākumu atklās un noslēgs Itālijas aktrise Katerina Murino, kas spēlējusi arī Bonda meiteni 2006. gada filmā "Casino Royale".

Savukārt balva par mūža ieguldījumu kino pasniegta itāļu režisorei Lilianai Kavani.

Tomēr Holivudas aktieru un scenāristu streiks lika nedaudz mainīt kinofestivāla programmu, un atklāšanas gods tika nevis Lukas Gvadanjīno lentei "Challengers" ar Zendaiju galvenajā lomā, bet Eduardo de Andželisa kara drāmai "Comandante". Tā vēsta par zemūdenes kapteini Otrā pasaules kara laikā, kas nepaklausa pavēlei un glābj nogremdēta kuģa komandu.

Festivāla mākslinieciskais vadītājs Alberto Barbera norādīja, ka tā bija vienīgā būtiskā izmaiņa un notikumi ASV neietekmēs konkursa māksliniecisko līmeni.

Venēcijā par balvu sacentīsies arī Holivudas lentes, tajā skaitā Sofijas Kopolas stāsts par Elvisa Preslija sievu Priscillu un Deivida Finčera "The Killer". Kino apskatnieki izceļ arī Bredlija Kūpera, Maikla Manna, Pablo Lorēna un vairāku citu režisoru darbus.

Bet skaidrs, ka pašu Amerikas zvaigžņu plejāde sakarā ar jau pieminēto streiku šogad Venēcijā nebūs īpaši plaši pārstāvēta. 

KONTEKSTS:

Tūkstošiem ASV un pasaules kinoindustrijas centra — Holivudas — aktieru 2023. gada jūlijā pievienojās scenāristu streikam, sākot pirmo Holivudas "dubultstreiku" kopš 1960. gada.

Tā galvenais iemesls ir atalgojuma samazināšana un mākslīgā intelekta radītie draudi profesijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti