Rīgas Starptautiskā kino festivāla desmitajā gadā – desmit nacionālās īsfilmu pirmizrādes

Desmitais Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kas šogad norisināsies no 12. līdz 22. oktobrim, izziņo Nacionālā īsfilmu konkursa programmu un žūriju. Šogad, festivālam atzīmējot pirmo pastāvēšanas desmitgadi, konkursā atlasītas tieši desmit īsfilmas. 18. oktobrī seansā, kas uz kino un sarunām pulcēs Latvijas filmu industrijas pārstāvjus, autorus un skatītājus, tiks izrādītas ne tikai jau pieredzējušu režisoru, bet arī jauno autoru īsmetrāžas darbu nacionālās pirmizrādes, informēja festivāla rīkotāji.

"Godalgām izvirzītajai izlasei ir ambīcija desmit īsfilmās koncentrētā veidā pateikt daudz, raksturojot arī Latvijas kino ainavu un tās spēju aizkustināt skatītājus ar dažādiem – tiešiem, poētiskiem, aktierkino vai animācijas – līdzekļiem," teic festivāla organizatori.

Iepazīstinot ar konkursa programmu, Riga IFF īsfilmu programmas veidotājs, franču kurators un kinokritiķis Leo Soesanto norāda: "Reizumis mēdz sacīt, ka kino ir skaisti meli, tamdēļ nav pārsteidzoši, ka dažās īsfilmās tiek skarta patiesības tēma: kā to atrast un pieņemt pat tad, ja reizēm nākas ar to cīnīties. Tie ir darbi, kas sapņo, lūkojas pēc kaut kā, klaiņo, izslejas taisni, šaubās un virzās cauri laikam."

Armanda Zelča īsfilma "Resistance is Futile" pietveras emocionāli nospriegotai un trauslai draudzībai, vienlaikus piedāvājot mileniāļu paaudzes portretu. Iegremdētai šausmu žanra atmosfērā Uģa Oltes darbā "Upurjērs", laukos mītošai ģimenei gaidāmi mistiski pārbaudījumi. Tikmēr "Ksenija", Renātes Saulītes interesi nospriegojošā dokumentālā portretfilma, vēsta par jaunu sievieti, kura stājas pretī tiesu sistēmai; tā atklāj to, kā funkcionē sabiedrība.

Festivāla rīkotāji sola, ka konkursa izlase ļauj arī bēgt vai pieradināt pasauli: eksistenciālas vēsmas notvertas 16mm lentes analogajā formā, radot tādus darbus kā "Stāsts par ūdens nozīmi" (Toms Šķēle, Jānis Ābele), "Tanatofobija" (Ieva Balode, Maikls Higinss) un "Silvas metode" (Mersedese Margoit). Tikmēr Tīnas Zariņas jaunākā īsfilma "Limo" raksturota kā aizraujošs izbrauciens nākotnē. "Animācijas valodā pievilcīgi rāmu haosu uzbur Ilzes Ances Kazakas veidotā īsfilma "Gruzis", bet dzīvības un nāves noslēpumaino tuvumu apdzied "Beigu beigas" (Linda Stūre)," programmas raksturojumā norāda festivāla rīkotāji. "Noslēgumā, rezumējot visu īsfilmu emocionālos stāvokļus, "Mirū iemīlas", Ievas Norveles situāciju komēdija, ieved teātra asistentes dzīves kāpumos un kritumos. Konkursa programma ir ikgadēja rītausma, kas izgaismo daudzpusīgus vietējos talantus – tie pastāvīgi pārbauda mūsu sapņus, cerības, bailes, šaubas un pašu kino."

Nacionālā īsfilmu konkursa dalībnieki sacenšas ne tikai par vienu no festivāla apbalvojumiem un godalgu, bet arī kandidatūru prestižajai Eiropas Kino Akadēmijas balvai "Eiropas īsfilma 2024". Jaunās kino sezonas sniegumu vērtēs augsti profesionāla, starptautiska žūrija – Bādenes Starptautiskā animācijas kino festivāla "Fantoche" direktore Ivana Kvesiča, aktrise, starptautiski atzīta producente un producēšanas kompānijas "Akran" dibinātāja un vadītāja Romanna Lobača, kā arī Vladans Petkovičs, serbu izcelsmes kino kritiķis, kurators un pieredzējis festivālu konsultants, kas regulāri publicējas izdevumā "Cineuropa".

Desmit īsfilmu nacionālo pirmizrāžu svinīgais seanss noritēs 18. oktobrī pulksten 18.30 kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē.

Svinot festivāla desmitgadi, Riga IFF skatītājiem piedāvās vairāk nekā 100 starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā vairākos kinoteātros Rīgā, un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti