Rīgas Starptautisko kino festivālu atklās režisora Rainera Sarneta kungfu komēdija «Neredzamā cīņa»

Desmitais Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kas šogad norisināsies no 12. līdz 22. oktobrim, izziņo savu atklāšanas vakaru ar filmas "Neredzamā cīņa" seansu – "igauņu atturībā un bezkaunīgā drosmē uzlādētu kungfu komēdiju". "Filmu par homo soveticus sašķelto esību un popkultūras spēju izglābt nebrīva cilvēka dvēseli režisējis godalgotais un izteiksmē allaž mainīgais igauņu režisors Rainers Sarnets," norādīja festivāla rīkotāji.

Jau ierasti festivāls tiek atklāts ar kādu Latvijā veidotu filmu, tomēr pirmo reizi Riga IFF pastāvēšanā šāds gods atvēlēts žanra kino. Šī gada atklāšanai izraudzītā darba veidošanā piedalījusies Latvijas studija "White Picture" (kopražojums ar Igaunijas, Grieķijas un Somijas studijām), savukārt lielākā daļa tās uzņemšanas notikusi Latvijas pilsētās – Rīgā, Liepājā un Straupē –, kā arī aktieru ansamblī sastopami vairāki vietējo aktieru vārdi. Festivāla vadītāja Liene Treimane, iepazīstinot ar 12. oktobra seansu, sacīja: "Rainera Sarneta darba izraudzīšana atklāšanas vakaram pasvītro Riga IFF mērķi – veidot plaša mēroga notikumu pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, ne vien sniedzot iespēju ik gadu baudīt jaunākos kinodarbus no visas pasaules, bet arī kalpot par atskaites punktu vietējo filmdaru sasniegumiem, veicinot Latvijas kino nozares starptautisku apriti. Priecājamies, ka Latvijā tiek uzņemts arvien plašāks spektrs ārvalstu profesionāļu, top arvien vairāk spēcīgu kopražojumu un tiek stiprinātas saites Baltijas valstu starpā."

Rainera Sarneta melnbaltā veļu alegorija "Novembris" (2017) saņēma Riga IFF 2017. gada galveno apbalvojumu, kā arī ieguva kopumā vairāk nekā 20 starptautiska un nacionāla mēroga balvu.

Šī ir studijas "White Picture" un producentes Alises Ģelzes pirmā sadarbība ar Igauniju, kas nu jau veiksmīgi tiek turpināta, strādājot pie studijas nākamajām filmām. Alise Ģelze uzsvēra: "Nav šaubu, ka izjūtam lielu pacilājumu, filmu pirmizrādot Latvijā un tieši Rīgas Starptautiskā kino festivāla atklāšanā, kur kopā ar Latvijas komandu – neatņemamu "Neredzamā cīņa" veidošanas daļu – varēsim svinēt šo brīnišķīgo notikumu!"

Festivāla rīkotāji arī atzīmēja: ""Neredzamā cīņa" ir satīras piepildīts sinefilu kino ar baltiešiem saprotamu humoru un zīmēm: tajā ir Anga Lī "Tīģeris un drakons" (2000), Kventina Tarantīno "Nogalināt Bilu" (2003–2004) un Brūsa Lī daiļrades iedvesmotas atsauces uz Honkongas cīņas mākslas filmām, kā arī sasaiste ar padomju laikā tik populāro, bet nenoliedzami absurdo 70. gadu muzikālo kino. Igauņu režisoram caur filmas nenopietno formu izdevies iezīmēt kā padomju laika, tā arī laikmetam raksturīgo kino veidošanas prakšu karikatūras aprises. Filma piedāvā virkni Austrumu cīņas mākslas ainu, pagalmā skraidošus pāvus, koloniālisma kodu koķetēriju, salauztu roku, liktenīgu mīlas līniju, popurija elementus un dziļi nenopietnu kontemplāciju par dzīves absurdumu."

Riga IFF atklāšanas seanss norisināsies 12. oktobrī pulksten 19.30 kinoteātrī "Splendid Palace".

Svinot festivāla desmitgadi, Riga IFF skatītājiem piedāvās vairāk nekā 100 starptautiski atzītu, izmeklētu pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbu, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā vairākos kinoteātros Rīgā, un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas "Radošā Eiropa – MEDIA", Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti