Mūžībā devies aktieris Maikls Gembons, pazīstams arī ar Dumidora lomu Harija Potera filmās

82 gadu vecumā mūžībā aizgājis izcilais īru aktieris sers Maikls Gembons, kas daudziem pazīstams ar Dumidora lomu "Harija Potera" filmās, ziņo ārvalstu mediji.

Maikls Gembons dēvēts par skatuves un ekrāna leģendu – viņa karjera ilgusi sešas desmitgades, un tās laikā aktieris saņēmis trīs "Olivier" balvas, divas Kinoaktieru ģildes balvas un četras BAFTA balvas. Liela daļa skatītāju aktieri vislabāk pazīst kā Cūkkārpas skolas direktoru Dumidoru no "Harija Potera" filmu sērijas – šo lomu viņš atveidoja sešās no astoņām filmām.

Aktiera karjera aizsākās 1960. gadā, un viņš bija viens no pirmajiem 1963. gadā dibinātā Londonas Karaliskā Nacionālā teātra aktieriem. Uz skatuves Gembons līdz pat 2018. gadam iemiesojis vairāk nekā 70 lomu.

Savu kinodebiju piedzīvojis 1965. gada filmā "Otello", kurā viņš strādāja kopā ar Lorensu Olivjē un Megiju Smitu. Spēlējis arī Pītera Grīneveja kriminālfilmā "Pavārs, zaglis, viņa sieva un viņas mīļākais" (1989), Iana Softlija drāmā "The Wings of the Dove" (1997), Maikla Manna drāmā "Savs cilvēks" (1999), Roberta Oltmena mistērijas filmā "Gosforda parks" (2001), Maikla Epteda drāmā "Amazing Grace" (2006), Toma Hūpera drāmā "Karaļa runa" (2010), Dastina Hofmana komēdijā "Kvartets" ("Quartet", 2012) un Stīvena Frīrsa drāmā "Viktorija un Abduls" (2017). Piedalījies arī Vesa Andersona filmās "Ūdensdzīve ar Stīvu Zisū" (2004) un "Lieliskais Lapsas kungs" (2009).

Iespaidīga ir arī aktiera televīzijas karjera, kas aizsākās 1967. gadā. Lielbritānijas skatītājiem viņš īpaši palicis atmiņā ar franču detektīva Žila Megrē lomu televīzijas kanāla ITV seriālā "Megrē" un Filipa Mārlova lomu BBC seriālā "Dziedošais detektīvs".

1999. gadā Apvienotās Karalistes karaliene Elizabete II Maiklam Gembonam piešķīra bruņinieka titulu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti