Dita Rietuma par «Straumes» nonākšanu Kannās: Tas liecina par kaut ko ļoti spilgtu

77. Kannu festivāla programmā "Īpašais skatiens" ("Un Certain Regard") iekļuvusi Ginta Zilbaloža animācijas filma "Straume" – 26 gadus pēc tam, kad šajā pašā Kannu programmā, kas aicina pievērsties uzlecošām zvaigznēm, nonāca Lailas Pakalniņas filma "Kurpe".  Animācijas filmu klātbūtne Kannās ir ārkārtas gadījums, kas liecina par kaut ko ļoti spilgtu – teic Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Dita Rietuma par «Straumes» nonākšanu Kannās: Tas liecina par kaut ko ļoti spilgtu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Režisors Gints Zilbalodis pats gan norādi par šādu notikumu pavērsienu esot saņēmis jau pirms nedēļas, tieši savā 30. dzimšanas dienā, taču lūgts klusēt. Un informācija arī joprojām šķiet neticama, notikušā nozīmi varēšot saprast tikai tad, kad kopā ar filmas producentu Matīsu Kažu starmešu gaismā spers soļus uz slavenā Kannu sarkanā paklāja.

"Mēs ļoti priecājamies, ka tikām paņemti šajā konkrētajā sadaļā, tā skaitās viena no prestižākajām," uzsver Zilbalodis. "Šajā konkursā animācija tiek ņemta ļoti reti. Statistiski tas bija visai maziespējami: animācija, kas ir liels retums Kannās, filmas no Baltijas ir retums Kannās, galīgi nebija garantēts, ka mēs tur tiktu."

Lai gan labi pazīstami kino jomā Latvijā, Matīss Kaža un Gints Zilbalodis pirmoreiz tik tuvu pietuvosies pasaules kino elitei.

Pirms pieciem gadiem Zilbaloža pirmā pilnmetrāžas animācijas filma "Projām" ("Away") jau tika demonstrēta Kannu kinofestivāla filmu tirgū, un tūdaļ pēc tam to iekļāva nozīmīgā Ansī animācijas festivāla pilnmetrāžas darbu konkursā "Contrechamp", kas norisinās paralēli galvenajai skatei. Stāstu par puisēnu, kas iepazīst pasauli, Jaņa Rozentāla Mākslas vidusskolas beidzējs Zilbalodis savu vecāku mājās Berģos trīsarpus gadus bija veidojis pilnīgi viens – gan animāciju, gan režiju, pat mūziku. Filmai "Straume", ko viņš uzsāka pēc tam, tomēr tika savākta plašāka komanda, filmas sižets daļēji iemieso arī paša režisora cīņu, no vientulības un izolācijas cenšoties iekļauties sabiedrībā, viņš atzīst:

"Šis kaķis ir spiests adaptēties un mainīt paradumus pēc tam, kad viņa māju aizskalo milzīgos plūdos, viņš nonāk nelielā laivā ar citiem zvēriem, ar kuriem viņš sākotnēji nespēj sadzīvot. Ceļojuma laikā kaķis pārvar bailes no ūdens un bailes no citiem."

Filmas producents Matīss Kaža uzsver – stāsts nav vienkārši par kaķi. Tajā tiek pētīts pretstats starp individuālo un kolektīvo atbildību un rīcību. Ir daudz iekodētu atsauču uz pasauli un laiku, kādā mēs šobrīd dzīvojam, tāpēc kinodarbs var brīvi ceļot pāri robežām. Filma Kannās, visticamāk, nonāca ne tikai aktualitātes, oriģinalitātes, bet arī inovatīvo tehnoloģiju dēļ, papildina Kaža:

"Filma ir veidota ļoti īpašā valodā – bez dialogiem. Dzīvnieku animācijas filmās dzīvnieki parasti uzvedas kā cilvēki – staigā uz divām kājām, sarunājas. Šajā filmā dzīvnieki uzvedas kā dzīvnieki.

Šādu filmu es neesmu vēl redzējis. Un arī tās 3D tehnoloģijas, kas ir izmantotas, ir ārkārtīgi inovatīvas un jaunas."

Kaža netaupa komplimentus: Gints Zilbalodis, viņaprāt, patiešām ir fenomens ne tikai Latvijas, bet pasaules kino. Jau tagad producenta e-pasts ir piebiris ar uzaicinājumiem vest "Straumi" uz daudziem festivāliem, bet nonākt pašā ievērojamākajā no tiem – Kannās –, kur sīvi jākonkurē ar kino lielvalstīm, ir īpašs panākums arī Latvijai – un šoreiz to var teikt bez lokāla pārspīlējuma, apliecina arī Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma: "Animācijas filmu klātbūtne Kannās – tas ir ārkārtas gadījums, izņēmums, kas liecina par kaut ko ļoti spilgtu. 2000. gadu sākumā Kannu festivālā rādīja filmu "Šreks", jā, tā ir Holivudas animācija, bet tas bija īpašs gadījums.

Tas tiešām ir izņēmums, kas liecina par ārkārtīgu māksliniecisku veiksmi un spēcīgu profesionalitāti."

Filmu vajadzīgajos termiņos palīdzēja pabeigt Francijas un Beļģijas animatori, arī skaņas miksēšana notika Beļģijā. Mūzikas autors ir latviešu komponists Rihards Zaļupe. Filmu Latvijā paredzēts rādīt rudenī. Bet Kannu žūriju, kas to pirms tam vērtēs, vadīs par Kanādas kino brīnumbērnu sauktais režisors Ksavjē Dolans.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti