Čaplina klaunāde, komerckino fenomens un saulgriežu kults. Kino, ko skatīt šonedēļ

Kino piedāvājumu klāsts šonedēļ ir ļoti plašs – no kinoklasikas un inteliģentām šausmām līdz izklaides komerckino fenomenam. Apskatāmo kinodarbu sarakstā gan Čārlija Čaplina klaunāde, gan seriāla "Sekss un lielpilsēta" turpinājums, bet, iezīmējot gada īsāko nakti, kinožurnāliste Kristīne Simsone iesaka apmeklēt seansu, kurā izrādīs par neseno klasiku kļuvušo filmu "Saulgriežu kults".

Čaplina klaunāde, komerckino fenomens un saulgriežu kults. Kino, ko skatīt šonedēļ
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Vasara ar Čārliju Čaplinu – filmas "Cirks" seanss

Atzīmējot savu simtgadi, kinoteātris "Splendid Palace" šogad piedāvā dažādus kinoklasikas seansus. Vasarā darbojas arī "Splendid Palace Garden" jeb brīvdabas seansu vieta kinoteātra ārpusē. Te tagad skatāmi vairāki Čārlija Čaplina veidoti kinodarbi. Šonedēļ uz āra kinoekrāna izrādīs Čaplina 1928. gada mēmo filmu "Cirks". Tajā redzams Čaplina ikoniskais klaidoņa tēls. Šajā darbā Klaidonis, bēgot no nepatikšanām, nejauši kļūst par cirka mākslinieku. Nejaušības, kas izvēršas komiskos pārpratumos, allaž ir bijušas Čaplina klaunādes pamatā.

"Cirks" ir kļuvusi par vienu no vislabāk pelnošajām mēmajām filmām kinovēsturē, taču tās tapšana ir apvīta dažādām grūtībām, sākot ar Čaplina mātes nāvi, režisora un aktiera šķiršanos, nepatikšanām ar nodokļu dienestu. Tas viss notika "Cirka" uzņemšanas laikā, kopumā izstiepjot filmas tapšanu uz 8 mēnešiem.

Seanss 21. jūnijā pulksten 22.30 kinoteātrī "Splendid Palace".

Seriāls "Tā tas laiks paiet" (And Just Like That)

Pārlapojot gaidāmo seriālu piedāvājumu vietējās straumēšanas platformās, tajā atrodama savulaik ikoniskā daudzsēriju darba "Sekss un lielpilsēta" turpinājums – seriāls "Un tā tas laiks paiet" (And Just Like That). No 22. jūnija būs skatāma tā otrā sezona.

Šovasar aprit 25 gadi, kopš tika izrādīta oriģinālseriāla pirmā sērija. Tolaik šis seriāls kļuva par kulta parādību. Par spīti neskaitāmi daudzajiem sižeta klupieniem un klišejām, seriāls tomēr savā ziņā pozitīvi ietekmēja to, kā pamatplūsmas kino tiek atainotas sieviešu attiecības un sieviešu seksualitāte.

2008. un 2010. gadā sekoja divas ne visai veiksmīgas pilnmetrāžas filmas, savukārt  2021. gadā pie skatītājiem nonāca šis seriāls. Pārskatot pirmo sezonu, jāsecina, ka tajā nav ne puse no tā gara, kas tūkstošgades mijā spēja pie ekrāniem piekalt miljoniem sieviešu visā pasaulē, taču seriāls ir antropoloģiski interesants kā izklaides komerckino fenomens. Te redzam to, cik ilgi veiksmīgu zīmolu iespējams izmanot peļņas nolūkos, turklāt to darīt, cenšoties gan iet līdzi laikam, gan arī saglabājot nostaļģiju par aizgājušajām dienām. Tiesa, ielūkojoties jaunākā seriāla pirmajā sezonā šķiet, ka veidotāji ir zaudējuši saikni ar realitāti vai publika pēkšņi ir kļuvusi mazāk prasīga – te vietām vīd apdullinoša muļķība.

Straumēšanas vietnē "Tet.plus" no 22. jūnija.

Saulgriežu kulta seanss

Amerikāņu režisora Ari Astera vārds un viņa veidotie kinodarbi saistās ar ļoti precīziem kino apcirkņiem – inteliģentām šausmu filmām un tumšām psiholoģiskajām drāmām. Nesenākā no tām – kinodarbs "Visas Bo bailes" – pavasarī bija skatāma kinoteātros Latvijā. Taču jau otrdien, 20. jūnijā, uz lielajiem ekrāniem būs iespējams pārskatīt kādu citu Astera darbu – nu jau par neseno klasiku kļuvušo filmu "Saulgriežu kults" (Midsommar). Tā ar apvienības "Kino kults" gādību šoreiz būs skatāms režisora iecerētajā montāžas versijā jeb tā sauktajā "director's cut", kas šīs filmas gadījumā ir par nepilnu pusstundu garāka nekā kinoteātros iepriekš izrādītā filmas versija.

"Saulgriežu kulta" stāsts vēsta par kādu amerikāņu jauniešu kompāniju, kas dodas uz Zviedriju, lai piedalītos saulgriežu svinībās, kas īpašā veidā tiek atkārtotas ik 90 gadus. Atbraukušie tiek notverti nežēlīgā pagāniska rituālā, no kura paglābjas vien retais. Svešuma kā atšķirīgas, reizumis arī bīstamas teritorijas koncepts kinematogrāfā nav svešs – tas izmantots cauri laikiem, lai dotu premisu sižeta notikumiem, kas nebūtu iespējams ierastajā – māju – vidē.

Vienā no ikoniskākajām filmas ainām ir  redzama angļu aktrise Florensa Pjū, valkājot "maija karalienes" ziedu kleitu – šis tērps ir viens no aizvadītās desmitgades ikoniskākajiem kino apģērbiem.

Seanss 20. jūnijā pulksten 19.00 kinoteātrī "Forum Cinemas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti