Pēc drošības dienesta ieteikuma «Splendid Palace» neizrādīs politiķa Mirska filmu par padomju armijas lidotāju

Kinoteātris "Splendid Palace", izvērtējot visus aspektus, kā arī atbildīgo iestāžu ieteikumus, nolēmis lauzt nomas līgumu ar telpu nomnieku SIA "Historical Museum" par mākslas filmas "Gūtmaņa alternatīva" demonstrēšanu 17. februārī, informēja kinoteātra pārstāvji.

Divas dienas pirms iecerētās filmas demonstrēšanas kinoteātra "Splendid Palace" īpašnieks SIA "Rīgas Nami" saņēma Valsts drošības dienesta (VDD) vēstuli, kurā norādīts, ka "VDD vērtējumā šādas filmas demonstrēšana pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos, ko izraisījis Krievijas karš Ukrainā, rada negatīvu ietekmi uz vienota sabiedrības skatījuma veidošanu par Otrā pasaules kara norisēm un rezultātiem, Latvijas sabiedrības saliedētību un starpetniskajām attiecībām, kā arī piederības sajūtu Latvijai."

Saskaņā ar VDD vērtējumu, filmā tiek atspoguļoti notikumi Otrā pasaules kara laikā Latvijā, konkrētāk 1944. gadā Latgalē, citstarp veidojot arī pozitīvu padomju armijas tēlu.

Šajā kontekstā VDD uzsver, ka Otrais pasaules karš ir viens no aktuālajiem tematiem Krievijas veidotās vēsturiskās atmiņas nostiprināšanā, kas tiek izmantots Krievijas dezinformācijas un propagandas aktivitātēs pret Latviju.

Balstoties uz VDD secinājumiem un nomas līguma saturu, kas nosaka, ka nomnieka pienākumos ir nodrošināt, lai pasākuma laikā netiktu veiktas darbības, kas vērstas uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu, kā arī censties novērst apstākļus šādu darbību veikšanai, kinoteātra "Splendid Palace" īpašnieks SIA "Rīgas nami" pieņēmis lēmumu lauzt nomas līgumu ar telpu nomnieku SIA "Historical Museum". Saņemtā telpas nomas maksa tiks atlīdzināta pilnā apmērā. 

KONTEKSTS: 

Filmas "Gūtmaņa alternatīva" režisors ir bijušais partiju apvienības "Saskaņas centrs" politiķis un Eiropas Parlamenta deputāts Aleksandrs Mirskis. 

Galvenajā lomā ir padomju armijas lidotājs, un filma pirmizrādi piedzīvojusi jau 2018. gadā.

SIA "Historical Museum", kuras valdes loceklis ir Aleksandrs Mirskis, "Gūtmaņa alternatīvu" kinoteātrī "Splendid Palace" gribēja izrādīt jau decembrī. Kā stāstīja SIA "Rīgas nami" sabiedrisko attiecību vadītāja, kinoteātra "Splendid Palace" pārstāve Dace Preisa raidījumam "Kultūršoks" , toreiz nav bijis brīvas zāles, tad izvēlēts 17. februāris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti