Kultūras rondo

Amerikāņu blūza un fanka trompetists Bonijs Fīldss dodas tūrē pa Latviju

Kultūras rondo

Mākslinieki Baltkrievijas pierobežā meklē saiknēm starp tautām, ko šķir Daugava

Kinoteātris "Splendid Palace" iziet savas simtās jubilejas finiša taisnē

Caur kariem un barikādēm. Kinoteātris «Splendid Palace» svin simtgadi

"Ne tikai mums ir viens no visskaistākajiem kinoteātriem Rietumeiropā un Austrumeiropā, pasaulē nav daudz kinoteātru, kuros ir izdevies saglabāt kino rādīšanu simts gadu garumā," atzīmējot kino teātra "Splendid Palace" simto jubileju, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" saka tā mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa.

"Šis ir brīdis, kad godināt pašu kinoteātri, tā arhitektūru, ko ir bijis iespējams saglabāt, un cilvēkus, kas to ir radījuši – arhitektus un kinoteātra [kādreizējo] īpašnieku Vasīliju Jemeļjanovu, kuram bija traģisks liktenis tieši viņa spējas dēļ – radīt kinoteātri [par uzņēmējdarbību izsūtīts uz Sibīriju, kur arī gāja bojā].

Mēs zinām, kas simts gadu laikā ir noticis Latvijas un arī pasaules vēsturē. Ir bijuši kari un ir bijušas barikādes, kuras daži no mums, piemēram, ir pārlaiduši arī kinoteātrī uz krēsliem. Ir noticis viss kas, bet kinoteātris ir rādījis filmas.

Es uzdrošinos teikt, ka šajā kinoteātrī vienmēr filmu atlase bijusi pārdomāta," kinoteātri simtgadē daudzina tā mākslinieciskā vadītāja.

Dižās jubilejas gadā kinoteātrī jau notikuši vairāki nozīmīgi pasākumi, piemēram, dāņu kino režisora Larsa fon Trīra filmu retrospekcija, mēmā kino ģēnija Čārlija Čaplina daiļrades brīvdabas kino seansi un četru filmu cikls ar komentāriem "Gadsimta refleksijas uz Lielā ekrāna".

Āboliņa uzsver, ka "Splendid Palace" ļoti nopietni izturas pret kino vēsturi un uz to aicina arīdzan savu pastāvīgo publiku un ikvienu citu, kas, iespējams, tieši šādā veidā sev atklās kinoteātri. Greznā nama galerijā skatāma arī Latvijas un pasaules kino vēsturei veltīta izstāde, bet pirms katras filmas tiek izrādīta video atklātnīte – "Splendid Palace" retrospektīva kustīgajās bildēs –, kurā redzami kinoteātra skati un šī brīža darbinieki. 

Vasaras izskaņā repertuārā ir pulka Eiropas mūslaiku filmu seansu, bet, rudens sezonu atklājot, 24. augustā pulksten 18.30 uz "Splendid Palace" Lielās zāles ekrāna izrādīs Džuzepes Tornatores filmu "Jaunais kinoteātris "Paradiso"" ("Nuovo Cinema Paradiso").

"Šī filma – kopš tās radīšanas 1988. gadā – vienmēr ir bijusi visu laiku labāko filmu listē. Tā ir slavena arī ar to, ka ir atklājusi, it kā atdevusi pasaulei itāļu kino "zelta" filmas; pēc Antonioni, Fellīni [jeb] visas buķetes, kas pēc kara sāka strādāt un radīja itāļu kino mītu (par to, ka itāļu kino ir milzīgs spēks Eiropā),

80. gados tieši ar Džuzepes Tornatores darbiem atgriezās slava, ka itāļu kino – tas ir laikmets, atmosfēra, tā ir Nino Rotas mūzika.

"Jaunais kinoteātris "Paradiso"" ir īpašs gadījums, kad Nino Rota strādāja kopā ar savu dēlu. Mīlas līniju šajā filmā ir radījis viņa dēls," komentē "Splendid Palace" mākslinieciskā vadītāja.

 

Savukārt 30. augustā iecerēta pirmizrāde igauņu režisora Elmo Nūganena filmai "Aptiekārs Melhiors".

"Pirmkārt, tā ir pirmā lielā pirmizrāde pēc vasaras sezonas kinoteātrī "Splendid Palace". Filmu ir veidojuši [Latvijas] "Film Angels Studio" kopā ar igauņiem, un tajā piedalās arī latviešu aktieri," stāsta Daira Āboliņa. "Filmas īpašā pazīme – tā ir dublēta latviski. Tātad latviešu aktieri runās latviski un arī igauņu aktieri runās latviski. Mēs vēl nezinām, cik lielā mērā, bet ļoti ceram, ka publiku tas vēl vairāk mobilizēs doties uz kinoteātri. Viens tāds eksperiments jau ir bijis – filma "Suflieris"."

"Splendid Palace" simtgades programmas kulminācija gaidāma decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti